Handelsblad en zou daar werkzaam blijven totdat Het Algemeen Handelsblad hem ontsloeg aan het begin van de Duitse bezetting. Hij was toen een vooraanstaand journalist en schreef een dagelijkse column over buitenlandse politiek. Hij had Russisch geleerd en maakte tussen 1929 en 1934 diverse reizen naar Rusland. Zijn artikelen over deze reizen werden in 1932 gepubliceerd onder de titel Russische Reisschetsen, en een reis naar Palestina leverde een boek op, getiteldE^ Volk Bouwt Zijn Huis (1933)*
In 1922 scheidde hij van zijn eerste vrouw. Zij en hun twee dochters doken onder gedurende de bezetting en overleefden de vervolging. In 1925 trouwde hij met mijn moeder, Annie Jonkman, en ik werd geboren in 1926. Een jaar later liep ook dit huwelijk spaak en gingen zij uit elkaar. Mijn moeder verliet Amsterdam voor enkele jaren, maar keerde terug toen ik naar de lagere school ging. In Amsterdam hervatte zij het contact met mijn vader: soms woonden ze samen en gingen we met z’n allen met vakantie en soms werd het contact weer verbroken. Er was echter een hechte band tussen deze twee mensen en waar mijn vader ook was, hij schreef haar altijd lange brieven, vol met waarnemingen van wat hij zag en hoorde, maar nooit over wat hij zelf voelde. Toen ik deze brieven vond en las na mijn moeders dood, was ik verbaasd over het volledig gebrek aan enige mededeling van persoonlijke aard.
Aan het begin van de Duitse bezetting verzorgde hij onderduikadressen voor zijn twee vol-joodse dochters. Voor zichzelf wees hij blijkbaar onderduiken af.
6