Auteur /Philip Mechanicus

Korte levensbeschrijving van Auteurhttp://www.joodsebibliotheek.nl/img/schrijvers/philip_mechanicus.jpg Philip Mechanicus
Philip Mechanicus (1889-1944) werd 17 april 1889 in Amsterdam geboren als zoon van Elias Mechanicus en Sarah Gobes. Na het afronden van de lagere school ging de jonge Philip aan de slag bij de administratie van het sociaaldemocratische dagblad Het Volk. Hier werkte hij zich op tot journalist. Na zijn dienstplicht werkte hij in Nederlands-Indië bij de Sumatra Post en de Locomotief.
Mechanicus keerde in 1919 naar Nederland terug en begon in 1920 te werken bij de redactie buitenland van het Algemeen Handelsblad. Hij reisde als correspondent onder meer naar de Sovjet-Unie en Palestina. Zijn reisreportages verschenen in de bundels Van sikkel en hamer en Een volk bouwt zijn huis.
De Duitse bezetter verbood Joden te werken als journalist. Dit betekende ook voor Mechanicus het einde van zijn carrière. Op 27 september 1942 werd hij opgepakt in een tram in Amsterdam en naar Kamp Amersfoort gebracht. Van hieruit werd hij op 7 november 1942 overgebracht naar Westerbork. In Westerbork hield hij van 28 mei 1943 tot 28 februari 1944 een dagboek bij waarin hij nauwgezet het kampleven beschreef. Dit dagboek werd in 1964 gepubliceerd onder de titel In depot. Vanuit Westerbork werd Mechanicus op 8 maart 1944 op transport gesteld naar Bergen-Belsen. Een aantal maanden later werd hij van daaruit, met 120 man, op straftransport naar Auschwitz gesteld. Bij aankomst werd de hele groep doodgeschoten.

Digitaal archief over Philip Mechanicus
pdf Huwelijksadvertentie in Algemeen Handelsblad, 25 maart 1925
pdf Bundel Russische reisschetsen geheel uitverkocht' in Algemeen Handelsblad, 3 juni 1932
pdf Advertentie boek 'Van Sikkel en Hamer' in Algemeen Handelsblad, 28 september 1932
pdf Overlijdensadvertentie Serah Mechanicus-Gobes in Utrechts Volksblad, 13 april 1938

Hebt ù ontbrekende boeken of informatie over auteurs?
Beschikt u over boeken die u niet in deze bibliotheek hebt gevonden? Bent u bereid die ter beschikking te stellen zodat andere geïnteresseerden ze ook kunnen lezen? Hebt u informatie over één van de schrijvers? Documenten die de moeite waard zijn? Als u kunt helpen de Digitale Joodse bibliotheek verder te completeren, neem dan contact met ons op.