Ik kom nu tot een volgenden passus van uw artikel. Hij luidt als volgt:
„Er is echter aan de zaak nog een andere kant. De werkloozen, die tot een organisatie behooren, krijgen meer steun dan de niet?georganiseerden. Zij ont* vangen iedere week het steunbedrag aan het bureau hunner vakvereeniging, en de contributie wordt er af gehouden. Daar vrijwel de geheele steun thans uit de belastingen komt, is de zaak deze, dat de burgerij gedwongen wordt de vakbeweging met groote sommen te spijzen, en dat er in de 31 millioenen zeker eenige millioenen belastinggeld steken. Ongehoord en haast ongelooflijk, maar waar. Omdat dit den Minister bekend is en omdat hij verklaard heeft het niet te willen veranderen, daarom moet men met het feit rekening houden. Maar dan rust daartegenover ook op de Regeering de plicht scherp na te gaan hoe dit belastinggeld wordt beheerd en waar het blijft. Het is zonder voorbeeld, dat openbare middelen aan vereenigingen worden afgestaan zonder eenig toe* zicht.”
Hoe het met deze dingen in andere vakvereenigingen is gesteld, weet ik niet. Maar voor zoo ver het den Diamantbewerkersbond betreft, is uwe bewering met de waarheid in strijd. In de kas van dezen Bond is nimmer één cent overheidsgeld gevloeid, van zijn vermogen maakt niet één stuiver belastinggeld deel uit. Het omgekeerde is het geval. De Bond subsidieert de Overheid jaar* lijks met ten minste 20.000 gulden, zijnde de kosten van admini* stratie van den werkloozensteun, die hij vrijwillig voor zijne reke* ning neemt.
De Bond doet zelfs meer van dezen aard.
Gij beweert, dat de vakvereenigingen van den uit overheids* geld betaalden steun contributie afhouden. Dit is, wat den Diamantbewerkersbond betreft, onwaar. Deze Bond laat zijn werkelooze leden geen contributie ten bate van de Bondskas betalen. Alleen betalen de werkelooze leden, gesteund zoowel als ongesteund (deze laatste zijn in de meerderheid), 20 cents per week ten behoeve van het pensioenfonds, dat afzonderlijk wordt beheerd en geheel buiten Bondskas en ^vermogen staat.
De gesteunde werkelooze betaalt dus 20 cent per week, die inderdaad van het steunbedrag wordt afgehouden, niet aan den Bond, doch aan het pensioenfonds.
Maar nu moet gij eens opletten, gij, scherp ziende en veel wetende vorscher en doorgronder.
De bondsleden, die den 65*jarigen leeftijd hebben bereikt, ont* vangen uit het genoemde fonds een pensioen van 3 gulden per week.
Indien de pensioentrekkers behooren tot de gesteunden (en zulke zijn talrijk), dan wordt hun van overheidswege twee derden van het pensioen bij de bepaling van het steunbedrag in rekening gebracht — met andere woorden: van het bedrag, hun als steun toegekend, wordt 2 gulden afgehouden — met nog andere woorden: ons pensioenfonds subsidieert de belastingbetalers, via den crisisteun, met 2 gulden per week en per pensioengerechtigd den steuntrekker.
Zoo ziet gij dus, dat niet de Diamantbewerkersbond profiteert van belastinggelden, doch dat precies het tegenovergestelde het geval is: de belastingbetalers trekken voordeel van den Bond.
Nu moet gij ook goed op het volgende letten:
Indien de Bond het wilde, zou hij aan deze subsidieering van de openbare kas gemakkelijk een einde kunnen maken. Hij had er zelfs nooit mede behoeven te beginnen. De Bondsraad is
40