Amsterdam, die groote stad

Titel
Amsterdam, die groote stad

Jaar
1936

Druk
1936

Overig
1ed 1936

Pagina's
353



kade, met den Schreierstoren, een tijdgenoot van de poort, in het verschiet, zou worden heropend. De levendige markt te midden van de oude vestinggracht (Kloveniersburgwal en Gelderschekade), met de beide geduchte overblijfselen der omwalling uit de 15de eeuw, zou een uniek stadsbeeld zijn. Geruimen tijd reeds geleden werd tot afbraak van de Vischmarkt, waar sinds lang geen visch wordt verkocht, besloten. Maar het besluit is nog altijd niet ten uitvoer gelegd.

De markt zelf bestaat grootendeels uit hetgeen men openlucht-winkels zou kunnen noemen. Goederen, die in het verleden niet op markten verkrijgbaar waren, zijn hier te koop: japonstoffen, dameshoeden, keukengerei, huisraad, tot kachels en ledikanten toe. Doch ook allerlei eetwaren, vruchten, gerookte visch en wat dies meer zij.

Voorheen leverde de markt des avonds een fantastisch gezicht op, als de stalletjes werden verlicht met hoog oplaaiende flambouwen en de donkere contouren van de oude poort schemerden in den ongestadigen gloed der vlammende fakkels. Het zorgzame Gemeentebestuur heeft echter eenige jaren geleden gelegenheid gegeven tot electrische verlichting, door het plaatsen van aansluitings-zuilen, zoodat thans zelfs het bescheidenste stalletje met geconfijte dadels, dat voorheen grillige verlichting verkreeg door een kaars, vastgezet in een met de punt in het hout gestoken roestige bajonet, thans geniet van Edisons geniale vinding. Het is nu alles netjes, practisch, uit nuttigheidsoogpunt veel beter dan ten tijde dat de toortsen laaiden en walmden — maar toch...

7. Op den Korten Zwanenburgwal — de Joden spraken van het Sluis-grachie, de Christenen van den St. Theunis — bevonden zich eertijds wat men zou kunnen noemen uitdragerijen-in-de-open-lucht. Men ziet thans dikwijls op mislukte winkels aangekondigd, dat „de bekende kooplieden”, de „Amsterdamsche jongens”, of zoo iets, den inventaris hebben aangekocht en hem voor zeer lage prijzen uitverkoopen. Zulke transacties geschiedden ook in het verleden. De kooplieden werden toen Sluishande-laars genoemd, wijl zij hunne aankoopen niet in de geliquideerde of andere winkels, doch op de zooeven genoemde grachtjes, ter weerszijden van de St. Anthoniessluis, het publiek aanboden. Ook waren er altijd allerlei gebruikte goederen, vooral huisraad, uitgestald. Deze markt is vele jaren geleden reeds opgeheven.

8. De Zondagsche markt in de Joden Houttuinen en omgeving, van zeer ouden datum, bestaat nog steeds. Zij is steeds geweest, en is nog altijd, een groote aantrekkelijkheid voor de smalle beurzen uit alle volkswijken der stad. Wat er te koop is? Men moet het zien om het te gelooven. Want


41

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.