Amsterdam, die groote stad

Titel
Amsterdam, die groote stad

Jaar
1936

Druk
1936

Overig
1ed 1936

Pagina's
353



dauw werd ter markt gegaan; dan werd een boterham gegeten in een van de talrijke schaftkelders ter plaatse en daarna de stad ingetrokken met de zwaar beladen handkar, over de hooge bruggen, in weer en wind, bij gloeiende hitte en bittere koude, den geheelen langen dag, tot den avond toe — een zwaar bestaan, en een dat slechts zeer poovere resultaten opleverde.

De markt werd later verplaatst naardeMarnixstraat. De groentenschuitjes die voorheen uit den Sloterpolder en de Slatuintjes via den Overtoom en de Haarlemmer Trekvaart de stad bereikten, deden zulks nu, daar de Overtoom was gedempt, door het ter vervanging gegraven Jacob van Lennepkanaal, dat de oude vestinggracht, waarin de markthaventjes waren gemaakt, verbindt met de Kostverloren Wetering en de Baarsjes. Ook deze markt behoort tot het verleden. Zij werd onlangs overgebracht naar de grootsche markthallen, die in het nieuwe westerkwartier werden gesticht.

De zeer merkwaardige Slatuintjes zijn nagenoeg verdwenen; nog een enkel brok ligt daar vreemd en zielig tusschen de huizenblokken en de opgespoten zandwoestijnen, de „bouwrijpe” terreinen, die straks eveneens bouwblokken zullen dragen. Dan zullen de Slatuintjes geheel zijn verzwolgen door de huizenzee — een lot, dat ook den Sloterpolder is beschoren, den Sloterpolder, die wegen noch paden kende, waar alle vervoer geschiedde met roeischuiten, waar zelfs het kind ten doop, het bruidspaar ter kerke, de doode naar de eeuwige rust werd gebracht, te water, in hetzelfde schuitje, waarin de tuindersproducten naar de stad ter markt werden gevoerd. Weldra zal dit alles geheel tot het verleden behooren, zooals de Boerenwetering er reeds lang toe behoort. Het gebulder van de vrachtauto vervangt het zachte gerucht der in het water plassende riemen.

4. DeAppelenmarkt, waar niet uitsluitend appelen, doch ook vele andere vruchten werden verhandeld, kenmerkte zich niet door bijzondere eigenschappen. Zij werd opgeheven toen de groentenmarkt naar de Marnix-straat werd verlegd en daarheen overgebracht. Ook de handel in zuidvruchten werd daar vrijwel geconcentreerd — hetgeen aanleiding geeft tot de opmerking, dat een halve eeuw geleden tomaten en bananen (aanvankelijk hier onder den Oost-Indischen naam pisang bekend), thans zeer in trek, in Nederland, dus ook te Amsterdam, zelden werden gezien.

5. De Bloemenmarkt op het Singel verschilt in onze dagen van het verleden slechts in twee opzichten en wel hierin, dat zij sinds lang niet op enkele, doch op alle werkdagen wordt gehouden en dat er thans een veel uitgebreider flora wordt aangevoerd dan voorheen. In den ouden tijd zag


39

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.