HUWELIJK
B. Uitwendige Vereisten
D.w.z. vereisten waaraan een persoon moet voldoen om een huwelijk te kunnen (mogen) sluiten. Niet-voldoening hieraan betekent onbevoegdheid tot de huwelijkssluiting; aanwezigheid van huwelijksbeletselen1. Deze kunnen zijn:
I. Volstrekte huwelijksbeletselen
- bezit van zodanige gestoorde geestelijke vermogens dat een vrije toestemming der a.s. echtelieden niet mogelijk is of,
- het niet voldoen aan de door de wet vereiste minimum leeftijd van 18 jaar.
II. Betrekkelijke huwelijksbeletselen
- verwantschap
- gemis van toestemming van anderen om een huwelijk aan te gaan (bijvoorbeeld bij een minderjarige onder voogdij gestelde de toestemming van de voogd; bij een wegens geestelijke stoornis onder curatele gestelde de toestemming van de kantonrechter).
III.5.a Nietigverklaring van een Huwelijk.
Bij de nietigverklaring van een huwelijk geldt de hoofdregel dat geen voltrokken huwelijk van rechtswege nietig is, tenzij het een non-existent huwelijk is. Een rechterlijke beslissing wordt altijd vereist om een met de wet strijdig huwelijk nietig te verklaren.2
65
1 Voor de rechtspraak van het Europese Hof voor de Bescherming van de Rechten van de Mens verwijs ik naar de uitspraak van het ECHR van 18 december 1987, NJ 1989, gg nt EAA, F v Switzerland over het recht om te huwen. De uitoefening van dit recht leidt tot persoonlijke, sociale en juridische gevolgen. Dit recht is onderworpen aan nationale wetgeving. Maar de daarin voorziene beperkingen mogen niet zodanig zijn dat het wezen van dit fundamentele recht wordt aangetast. In casu was de wachttijd (drie jaar) met betrekking tot hertrouwen, die ook de rechten van een ander aantast (toekomstige huwelijkspartner en de rechtspositie van een uit die relatie geboren kind) onverenigbaar met het EVRM.
2 Artikel 1:69 BW.