Auteur /Joop Al

Geboren: 21 juni 1947, Limmen
Overleden: 30 maart 2002, Amsterdam
Werken van Joop Al in de Digitale Joodse bibliotheek
Joods huwelijks- en echtscheidingsrecht (2002 druk: 1994)
Korte levensbeschrijving van Auteurhttp://www.joodsebibliotheek.nl/img/schrijvers/joop_al.jpg Joop Al

Joop Al werd 21 juni 1947 geboren in Limmen, Noord-Holland. Na de middelbare school studeerde hij rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn kennis over jodendom vergaarde hij bij de Liberaal Joodse Gemeente en het Nederlands Israëlitisch Seminarium in Amsterdam en bij Machon Pardes en het Shalom Hartmann Institute in Jeruzalem.

Joop Al was een vooraanstaand jurist. Hij begon zijn carrière als wetenschappelijk medewerker aan de UvA. Daarna stapte hij over naar de rechterlijke macht. Hij was officier van justitie, rechter-plaatsvervanger, adviseur wetgeving op het ministerie van Justitie en, vanaf 1991, advocaat-generaal bij het Gerechtshof in Amsterdam.

De Joodse wetgeving, de Halacha, had zijn grote interesse. In Joods Nederland genoot Joop Al aanzien voor zijn kennis op dit gebied. Hij was vooral geïnteresseerd in het Joods huwelijks- en echtscheidingsrecht. Kort voor zijn overlijden voltooide hij een boek over dit onderwerp, dat na zijn dood door Wolf Legal Publishers werd uitgegeven.
Studeren, het verwerven van kennis loopt als een rode draad door Joops leven. Zelf studeerde hij zijn hele leven, zowel op juridisch als op halachisch terrein, in de goede traditie van de ‘education permanente’. Maar ook het uitdragen van kennis in woord en geschrift was voor hem belangrijk.

Naast dit alles was hij een kundig en veelgevraagd bestuurder. Zo was hij één van de oprichters van Crescas en onze eerste voorzitter.

Joop Al overleed 30 maart 2002 in Amsterdam op 54-jarige leeftijd.


Hebt ù ontbrekende boeken of informatie over auteurs?
Beschikt u over boeken die u niet in deze bibliotheek hebt gevonden? Bent u bereid die ter beschikking te stellen zodat andere geïnteresseerden ze ook kunnen lezen? Hebt u informatie over één van de schrijvers? Documenten die de moeite waard zijn? Als u kunt helpen de Digitale Joodse bibliotheek verder te completeren, neem dan contact met ons op.