HUWELIJK
Maar als 'paraplu' boven al het handelen van Israël hangt de uitspraak in Vajikra 19:1; "Heilig zul je zijn". Het taalgebruik met betrekking tot de kidoesjien ademt een zelfde sfeer uit.
Zoals al eerder vermeld, is de oorspronkelijke betekenis van de kidoesjien dat hij haar verbiedt voor alle andere mannen, als ware zij 'hekdesj'(een geheiligd voorwerp) - te vergelijken met objecten in de Eredienst van de Tempel. Maar die gelijkheid in taalgebruik wil niet zeggen dat de objecten/subjecten ook gelijk zijn.
Een dier dat door zijn eigenaar voor de Offerdienst wordt bestemd ter delging van een specifieke overtreding kan daarna geen andere bestemming krijgen. Maar hierbij is geen sprake van een wilsovereenstemming of toestemming van het dier. Ook zonder zijn bewilliging kan het 'hek-desj' worden verklaard.
Een vrouw kan niet tegen haar wil, zonder haar toestemming, kidoesjien aangaan. En als zij als minderjarige wordt uitgehuwelijkt kan zij, bij het bereiken van de meerderjarigheid, vormloos eenzijdig dit huwelijk beëindigen.
De essentie van het 'hekdesj zijn' ligt naar mijn mening in het bestemmen voor een specifiek doel, een dier ter delging van een met name genoemde overtreding, een vrouw voor een bepaalde man om met hem een huwelijk aan te gaan teneinde een gezin te stichten om op deze wijze de Schepping verder te vervolmaken. En hierin schuilt het sacrale aspect van het huwelijk.1
63
1 117 ƒ. Neusner; "The Halakhah. An Bncyclopaedia of the Laws of Judaism. Vol. IV Inside the Walls of the Israelite Household. Part A". Brill. Leiden 2000. p. 295. Deze opvatting sluit aan bij mijn andere opvattingen dat naar mijn mening huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht, zo ze al niet onder de verbodsbepalingen van arayot vallen, naar Joods recht onbestaanbaar zijn. Voor een uitvoerige behandeling van dit fenomeen verwijs ik naar Resp. 5756.8 van de Central Conference of American Rabbis (CCAR), 2000 en het artikel van Rabbijn Dr. Moshe Zemer in Halakhah. Vol. 7 no.2 Winter/Spring 2000/5760. Zie ook de uitspraak van het ECHR van 17 oktober 1986, NJ1987, 945 nt EAA, Rees v United Kingdom. Recht om te huwen heeft betrekking op het traditionele huwelijk tussen personen van tegengesteld geslacht. Dit recht heeft vooral als grondslag het gezin te beschermen. I.c. leverde de weigering van de Britse autoriteiten om een geslachtsverandering te doen opnemen in een geboorte-akte, op basis van welke aangepaste akte een huwelijksvergunning zou kunnen worden verleend, geen schending op van artikel 12 van het EVRM.