OVERZICHT VAN HET JOODSE HUWELIJKS- EN ECHTSCHEIDINGSRECHT
Mo'ed handelende over de wetten van de Sjabbat en andere Feestdagen, Nasjiem bevat familierecht, huwelijksrecht en echtscheidingsrecht, Neziekiem bevat grotendeels regels die wij tot het civiele recht rekenen, Kodasjiem gaat over de wetten van de Tempel en andere godsdienstige vragen en Toharot bevat wetten met betrekking tot rituele reinheid. Elk boek is onderverdeeld in tractaten.
Als wordt verwezen naar een regel in de Misjna gebruikt men de letter "m"; mKet-7:io verwijst naar het tractaat Ketuboth, hoofdstuk 7, paragraaf10.
De taal van de Misjna is beknopt en de zinsbouw is zo geformuleerd dat ze uit het hoofd kon worden gereciteerd.
De grote verdienste van de Tana'im, de geleerden die de midrashim verhaalden en die de misjnajot formuleerden, is dat zij de open of soms onduidelijke passages uit de Tora aanpasten aan de eisen van het dagelijks leven, op een dusdanige wijze dat deze konden worden nageleefd.
De abstracte normen werden aangepast aan de realiteit van alledag. Zij beschreven een immateriële wereld in materiële termen waarbij de tekst de functie van een "interface" kreeg; een mechanisme dat communicatie tussen twee verschillende systemen mogelijk maakt. Als voorbeeld noem ik de regel uit de Tora "Kook een bokje niet in de melk van de moeder".1Op deze zin werd de scheiding tussen melk- en vleesproducten gebaseerd. Uit deze regel leidt men af:
- het verbod van het tegelijkertijd eten van melk- en vleesproducten
- het verbod van het tegelijkertijd, d.w.z. in één pan, koken van melk- en vleesproducten
- het verbod om voordeel te trekken van het koken van vlees in melk.
De tekst spreekt slechts over een bokje (gedie) in de melk van zijn moeder (imo), omdat dat kennelijk een gewone situatie was bij nietjoden.
14
1 Sjemot 23:19, Sjemot 34:25 en Dewariem 14:21.