Joods huwelijks- en echtscheidingsrecht

Titel
Joods huwelijks- en echtscheidingsrecht

Jaar
2002

Druk
1994

Overig
1ed 1994

Pagina's
249



HISTORISCH OVERZICHT

door de Ballingschap de vrees ontstond dat er verschillen in de uitleg zouden gaan ontstaan waardoor een splitsing van het volk het gevolg kon zijn.1

Bij het redigeren van de Misjna het rabbijn Jehuda die opvattingen en commentaren weg die hij als irrelevant of als onjuist beschouwde. Onder de naam Tosefta is een deel van deze weglatingen later verzameld. De Tosefta wordt gebruikt bij het uitleggen van de Misjna. Soms is de Tosefta ook een variant op een bepaalde misjna.

De Tosefta bevat voornamelijk pro-misjna verklaringen/meningen van rabbijn Akiwa, rabbijn Meir en rabbijn Nechemja.

Het redigeren van de Misjna is vermoedelijk begonnen in Yavne en is een langdurig proces geweest, waarbij de ene laag opvattingen als het ware over een andere laag werd gelegd. In de Misjna vinden we bijvoorbeeld nog regels omtrent de Offerdienst in de Tempel, welk gebruik in 70 n.Chr. door de Verwoesting van de Tempel al was opgehouden te bestaan.

De Misjna wordt beschouwd als het basiswerk van de Mondelinge Leer. Deze bevat voornamelijk de opvattingen van een leerschool, die van Hillel. De meningen van zijn tegenstrever Sjammai worden wel vermeld, maar als de discussie voortgaat worden, vaak via een anonieme rabbijn, de opvattingen van Sjammai genegeerd.

Sinds de wetenschappelijke bestudering van de Misjna is er een aantal opvattingen geformuleerd omtrent het karakter van de Misjna. A. Goldberg2 noemt het een leerboek voor Halacha. J.M. Epstein3beschouwt het als een codex en Ch. Albeck4 ziet de Misjna als een verzameling bronnen omtrent de verschillende tradities. De Misjna, geschreven in het Hebreeuws, is onderverdeeld in zes boeken: Zeraiem handelende over de landbouw en Tempelbelastingen;

13

 Yad, introductie. Zie M. Elon, o.c. 7, pp. 224-227.

 "The Mishna- a study book of Halakha", in The Literature of the Sages in Compendia Rerum Iudaicarum ad novum Testamentum (verder aan te duiden als CRINT). Van Gorcum/Fortress Press. Assen/Philadephia. 1987.

'5 Inleiding op de Tannaitische Literatuur. Misjna, Tosefta en Halachische Midrasjiem. Red. E.Z. Melamed. Magnes Press. Hebr. Uni. 1957 (Hebr., nu ook een nieuwe editie, 2000, met verbeterde index).

'6 Inleiding op de Misjna. Bialik Instituut. Jerusalem, i960 (Hebr.).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.