1675-1875. De Synagoge der Portugeesch-Israelietische Gemeente te Amsterdam

Titel
1675-1875. De Synagoge der Portugeesch-Israelietische Gemeente te Amsterdam

Jaar
1875

Pagina's
154



59

roep op de welwillende belangstelling der ledematen even als altijd goede vruchten dragon, en Parnassim daardoor in staat gesteld worden, om nog vóór het aanstaande Israelietische Nieuwjaarsfeest aan dit ontwerp een begin van uitvoering te geven; dan voorzeker zal onder den zegen van den Almachtige, ons schoon Kerkgebouw, aan Zijne heilige dienst gewijd, wederom ccne reeks van jaren tot sieraad en nut voor het tegenwoordige en toekomende geslacht kunnen strekken.

Parnassim der Ncderlaudsch- Portngccsch-Israelictische gemeente,

(was get.) M. Teixeika de Matios, Voorzitter, de Secretaris,

.Tb. van Rapl. Jessubun Cardozo.

De uitslag van dit beroep was, dat ƒ11,000 als don gratuit en ƒ4,800 als renteloos voorschot werden toegezegd. De nog benoodigde gelden werdenuit gemeentemiddelen bestreden. In 1854 was de arbeid gereed, en werd in eene feestrede, gehouden op Sabbat vóór Paaschen, door bovengenoemden prediker der gemeente voor hare krachtdadige medewerking namens Parnassim dank gezegd m). Die uitkomst, door alle standen krachtig bevorderd, levert wel het bewijs, dat deze gemeente ook in later dagen met hart en ziel aan haar kerkgebouw gehecht is en voor zijne instandhouding veel veil heeft. Even als in vroeger tijden vloeiden der gemeente zoo tot dat einde als ter voorziening in haren eeredienst bij herhaling belangrijke kapitalen en geschenken toe. Getuigen daarvan de vorstelijke erflatingen van de ouderlingen de heeren Abraham Orobio de Gastro Jr. in 1853 en Abraham van Isaac Orobio de Gastro in 1872, het kostbare geschenk van het kerkeraadslid den

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.