1675-1875. De Synagoge der Portugeesch-Israelietische Gemeente te Amsterdam

Titel
1675-1875. De Synagoge der Portugeesch-Israelietische Gemeente te Amsterdam

Jaar
1875

Pagina's
154



50

A°. 1770. Prins Orloff, generalissimus van het, Russische leger.

„ 1782. Een Russisch Grootvorst en Grootvorstin.

„ I78G. Z. II. Ff; rd in and Karel, Aartshertog van Oostenrijk, Gouverneur der Oostcnrijksche Staten in Italië.

„ 1854. Z. M. Dom Pedro V, Koning van Portugal, en H. D. broeder, de Hertog van Oporto (thans koning Dom Luiz).

Uit laatste bezoek, waarbij schrijver dezes tegenwoordig was, mag om de vroegere verhoudingen tusschen Portugal en de Amsterdarasche Sefardim hoogst merkwaardig heetcn. Wij willen daarbij dus een oogenblik blijven stil staan.

Op Maandag 17 Juli, ’s namiddags te half 6 uur, stapten de Hooge Gasten, vergezeld van den Burggraaf Seisal, Graaf De Mello, Burggraaf Careira, Baron De Sarmento, Kolonel Foi.gues, den Hertog De Teixeira, enz., voor de Synagoge af. Zij werden aan den ingang door het collegie van Parnassim en de geestelijkheid opgewacht en in de Portugee-sche taal verwelkomd. Vervolgens het gebouw binnengeleid, namen HH. HH. dit, zoomede de zich daarin bevindende kostbare sieraden, belangstellend in oogen-schouw en had er een minzaam onderhoud over het h e-d e n en verleden der gemeente plaats, bij welke gelegenheid de meeste sympathie voor de Nederlandsche Joden betoond en de meest geruststellende verklaringen omtrent hunne geloofsbroederen in Portugal afgelegd werden. Toen hierna de Hooge Bezoekers vandaar naar het in de Parochie gelegen Seminarium Ngnets-Chaim waren geleid, werd hunne aandacht

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.