Napoleons laatste levensjaren

Titel
Napoleons laatste levensjaren

Jaar
1916

Pagina's
374



53

NAPOLEONS LAATSTE LEVENSJAREN

gevolge van huwelijken in andere adelijke geslachten, bleef het geslacht der Las Cases steeds tot de voornaamste behooren.

De Las Cases, die later van Napoleon den titel „comte” kreeg, ontving in de École militaire te Parijs zijn opleiding en nam — gedeeltelijk, omdat zijn kleine gestalte en zijn zwakke gezondheid hem voor anderen krijgsdienst ongeschikt maakten, voor een ander deel, wijl hij wist, door bescherming van den toen-maligen groot-admiraal, den Duc de Penthièvre, met wien hij verwant was, in de toekomst te zullen worden voortgeholpen, — dienst bij de marine, waar hij spoedig tot luitenant werd bevorderd. Hij woonde het beleg van Gibraltar bij, waar hij gewond werd. Daarna nam hij aan verscheiden expedities deel en deed verschillende groote reizen, waarbij hij zich liet kennen als een bekwaam en ijverig officier, die alle moeite deed om vooruit te komen, waarbij zijn ontwikkeling, en ook zijn relaties, hem van grooten dienst waren.

Toen de Revolutie uitbrak, begaf hij zich eerst in het gevolg van den Prince de Condé, naar Duitschland, bleef daar een tijd en nam daarna de wijk naar Engeland, waar hij met het schrijven van zijn beroemd geworden „Atlas historique, chronolo-gique et geographique”, dien hij onder het pseudoniem van „Le Sage” uitgaf, en met les geven zijn brood verdiende. Die „Atlas” waarvan hij eerst een schets in het licht gaf, had zulk een groot succes, dat hij het werk later uitbreidde, waardoor hij zooveel verdiende, dat hij een kapitaaltje bij elkaar kreeg. Dit kwam hem uitstekend te stade, wijl hij — nadat de vrede van Amiens en de amnestie door Napoleon uitgevaardigd, die toen nog eerste consul was, hem in staat hadden gesteld naar Frankrijk terug te keeren — tot de ontdekking kwam, dat men daar intusschen zijn vader’s erfdeel had verbeurd verklaard.

Door bewondering vervuld voor de daden, de regeering en het geniale van Napoleon, gaf hij — toen deze Keizer was geworden en pogingen deed om de oud-adelijke families aan zijn hof te verbinden — aan diens verzoek gehoor en werd spoedig, tot belooning voor de diensten, die hij, bij het beleg van Antwerpen door de Engelschen, had bewezen, tot kamerheer be-bevorderd. In die betrekking werden hem door Napoleon eenige zendingen van vertrouwen, onder anderen naar Holland, naar Illyrië en ook in Frankrijk zelf, opgedragen, waarvan hij zich uitstekend kweet.

Toen Napoleon afstand van de regeering had gedaan en naar

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.