Napoleons laatste levensjaren

Titel
Napoleons laatste levensjaren

Jaar
1916

Pagina's
374



142    NAPOLEONS LAATSTE LEVENSJAREN

De Bertrands woonden in den beginne op Hut’s gate, een eind van Longwood verwijderd, maar betrokken later een tamelijk geschikt gebouwtje, dat men op een drie honderd pas afstands van Longwood voor hen had neergezet.

Tot rechtvaardiging van admiraal Cockburn moet worden gezegd, dat hij zich voor zooveel het in zijn vermogen lag, alle moeite gaf om Napoleon ter wille te zijn. Nadat hij met de grootst mogelijke haast de huisvesting van den Keizer had bezorgd, beijverde hij zich om zoowel de kamers van de officieren als de woning van de Bertrands in orde te brengen. Het waren wel geen schitterende verblijven, met muren, die door een beetje hevige wind konden worden omgeblazen en daken van asfalt-papier, maar het gevolg van Napoleon wasten minste onder dak. En wat het bedienden-personeel betreft, was het geen kleinigheid hen binnen een kort tijds-verloop een woning te bezorgen!

Van het groot aantal personen — plus minus honderd — dat te Rochefort den grand maréchal verzocht had op de lijst geplaatst te worden van hen die den Keizer naar St. Helena zouden volgen, had de Engelsche regeering vijftien daartoe verlof gegeven. Daaronder waren elf bedienden, die — een enkele uitgezonderd — reeds hun dienst in de Tuilerieën hadden verricht en die de volgende functies bekleedden:

Kamer-bedienden: Marchand, een Parijzenaar, eerste kamerdienaar, — Saint-Denis, bijgenaamd, Aly, van Versailles, eveneens kamerdienaar— Noverraz, een Zwitser, deur-bewaar-der — Santini, van Corsica, kamer-bediende —;

Lakeien: Archambault, de oudste der twee broers, van Fontainebleau, piqueur — Archambault, de jongste broer, idem, idem — Gentilini, van Elba, lakei;

Tafel-bedienden en keuken: Cypriani van Corsica, maitre d’ hotel — Pierron, Parijzenaar, chef van het keuken-personeel — Lepage, kok — Rousseau van Fontainebleau, zilver-bewaarder —.

Dit personeel onderging in het verloop van tijd eenige verandering. Cypriani stierf op St. Helena. Toen de Engelsche regeering — op aansporen van Hudson Lowe, doch onder voorgeven, dat het onderhoud van zooveel personeel te veel kostte — beval, dat het met één officier en drie bedienden moest worden verminderd, wees Napoleon behalve Piontkows-ki, den officier, dien niemand kende en die, door niemand ge-

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.