Amsterdam en zijne bevolking in de negentiende eeuw

Titel
Amsterdam en zijne bevolking in de negentiende eeuw

Jaar
1920

Pagina's
270



36    DE ECONOMISCHE TOESTAND.

handel van dat College een reprimande ontving wegens het laten drukken van een verslag, waarin uitvoerige gegevens en cijfers omtrent de scheepvaart waren opgenomen. En dat terwijl de statistische gegevens van het Gemeentebestuur door de Griffie van de Provinciale Staten moesten gecorrigeerd worden!

Beter was het Gemeentebestuur te spreken over den geldhandel, zooals die ter beurze zich ontwikkelde. Mannen als Sarphati, Lippman, A. C. Wertheim, etc. kregen omstreeks 1860 grooten invloed op den gang van zaken. De Amsterdamsche geldmarkt begon in dien tijd voor het internationale bankwezen van beteekenis te worden. Verschillende instellingen, gesteund door de haute finance, kwamen in dien tijd tot stand, o. a. de Algemeene Maatschappij van Handel en Nijverheid, de Nederlandsch-Indische Handelsbank, de Nederlandsch-Indische Spoorwegmaatschappij.

De combinatie, die deze instellingen financierde, beïnvloedde ook het tot stand komen van de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen.

In 1864 stortte wel weer een deel van hetgeen was opgericht met eenig geraas ineen, maar dat deerde dengenen, die de touwtjes in handen hadden, maar weinig. Voor speculaties bleek Amster-

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.