60
R. Gerschom werkte ook nog op ander gebied heilzaam voor zjjn geloofsbroeders. Nu de Joden te midden der Westersche volkeren woonden, was het noodzakelijk, dat zij, voorzoover het met de Thora niet in strijd kwam, hun leven op Westersche wijze inrichtten. Met het oog hierop vaardigde hij verscheidene gewichtige besluiten of תקנות uit. Eén daarvan verbiedt den
Joden, de in het Oosten heerschende gewoonte, om meer vrouwen te hebben, na te volgen en schrijft hun voor, zich te houden aan het Westersche gebruik, om slechts één vrouw te nemen. De verordeningen, door R. Gerschom uitgevaardigd, werden door het gansche Europeesche Jodendom als wet aangenomen; wel een bewijs van den grooten eerbied, dien men voor hem koesterde.
R. Gerschom was ook getuige van de vroeger beschreven Jodenvervolging te Mainz. Hij moest zelfs toezien, dat zijn eigen zoon met geweld gedoopt werd. Onder den indruk der treurige tijdsomstandigheden vervaardigde hjj treffende boet-gebeden; hij is o.a. de schrijver van het gebed 11 ברייתDT»
dat ook op den Verzoendag wordt voorgedragen.
Tegelijk met R. Gerschom leefde te Mainz R. Simon ben Izak. Deze vervaardigde een menigte Pijutim, waarvan vele in onzen Eeredienst zjjn opgenomen.
XXIX. De Joden in Spanje. (500—900).Het Spaansche Jodendom der Middeleeuwen vormt een schitterende bladzijde in de Joodsche geschiedenis. Was vroeger in Babylonië het Jodendom tot groote ontwikkeling gekomen, in Spanje bereikte het zjjn toppunt van bloei. Joodsche staats-lieden stonden op, die aan de regeering des lands gewichtige diensten bewezen en tevens voor hun geloofsbroeders zegenrjjk arbeidden; de Joodsche wetenschap, beoefend door mannen