59
Joden, de predikaties van Christelijke geestelijken aan te hooren; kinderen werden hun ouders ontrukt en in de Katholieke kerk opgenomen.
In Duitschland was de toestand der Joden evenmin gunstig. De keizer veroorloofde hun wel, in sommige steden te wonen, maar hiervoor moesten zij zware belastingen opbrengen. En met dit al konden z\j nog niet rustig leven. Zoo had in 1012 te Mainz een bloedige vervolging plaats, waarbij vele Joden gedood en vele verjaagd werden; wie wilde blijven, werd gedwongen, het Christendom aan te nemen. Gelukkig waren er in dien tijd geleerde mannen, die de Joden met goed gevolg tot standvastigheid in het geloof aanspoorden.
XXVIII. Rabbenu Gcrschom (960—1040).In denzelfden tijd, dat het Babylonische Jodendom onder Scherira en Hai zijn laatste tjjdperk van bloei beleefde, begon de Joodsche wetenschap zich in Europa krachtig te ontwikkelen. Geleerde rabbijnen stonden op, in staat, het werk der Geonim voort te zetten; overal verrezen leerscholen, waar, gelijk vroeger te Sura en Pumbaditha, de jongelingschap zich aan de studie der Thora kon wijden.
Onder de mannen van dien tijd, die zich voor het Jodendom verdienstelijk gemaakt hebben, neemt R. Gerschom ben Juda de eerste plaats in. Wegens zijn groote geleerdheid verkreeg hij den eerenaam: ״het licht der ballingschap” מא1ר הג1לה
Na eerst in Metz gewoond te hebben, stichtte hij in Mainz een school, die weldra door talrijke leerlingen uit alle landen bezocht werd. Voor hen verklaarde hq op duidelijke wijze den Talmud en om ook anderen nuttig te zijn, schreef hij zijn verklaringen op.