nocmd, die merendeels uit mensen samengesteld werd, die gedwee de Duitsers volgden en bang voor hen waren.
In November 1939 deelde de bezettende macht de ,.Juden-rat” mee, dat ze van plan waren een ghetto te maken. Maar uit bezorgdheid, dat de bevolking zich hevig tegen deze maatregel zou verzetten, besloten de Duitschers hun plan, om in Warschau een ghetto te stichten, uit te stellen. Zij beperkten zich er voorlopig toe, het in hoofdzaak door Joden bewoonde kwartier tot „Seuchensperrgebiet” te verklaren, d.i. een gebied, dat afgesloten is, omdat er besmettelijke ziekte heerst. Aan in- en uitgang lieten ze reusachtige plakkaten aanbrengen, met het opschrift:
Seuchensperrgebiet. Nur Durchfahrt gestattet."
Men moet echter opmerken, dat in die tijd gevaar voor besmetting noch in de Joodse wijk, noch in andere wijken van Warschau bestond.
De Duitsers werkten met grote ijver aan de voorbereiding van een hele reeks van verordeningen, voorschriften enz., om tenslotte het ghetto van Warschau op te richten.
Zo gaat het tot 16 October 1940. de dag. waarop het decreet over de oprichting en omvang van het ghetto bekend wordt. De buiten de getrokken grenzen wonende Joden moeten binnen een maand verhuisd zijn binnen het ghetto, de binnen dit ghetto wonende Ariërs moesten het dan verlaten hebben. Door deze maatregel werden 180.000 personen getroffen en wel moesten 100.000 Joden de buiten het Ghetto gelegen wijken ontruimen, en 80.000 Ariërs het Ghetto.
(Volgens de op 28 October 1939 door de Duitsers gearrangeerde telling van inwoners van Warschau waren er toen in de hoofdstad 370.000 Joden.)
Deze maatregel doet voor de Joden niets goeds verwachten, en zij zijn zich dat goed bewust. Het is een ernstig ogenblik, een bovenmenselijke inspanning is nodig om alle moeilijkheden te overwinnen en zich niet door de last van zorgen en problemen, die zich samenpakken boven de Joodse gemeente, er onder te laten krijgen. Haar leiders zien zich voor een geweldige taak geplaatst en zij moeten zich zo goed mogelijk van die taak kwijten, wanneer zij tenminste het moreel van hun broeders hoog willen houden.
De verhuizing van gedeelten van de bevolking naar het
9