Auteur /Jacques Weijel

Geboren: 29 januari 1920, Amsterdam
Overleden: 26 december 1975, Amsterdam
Werken van Jacques Weijel in de Digitale Joodse bibliotheek
De vernietiging van de Joden in Polen (1945)
Korte levensbeschrijving van Auteurhttp://www.joodsebibliotheek.nl/img/schrijvers/157.jpg Jacques Weijel

Prof. dr. Jacques Albert Weijel was psychiater, verzekeringsgeneeskundige en docent. Hij was maatschappelijk geëngageerd en actief in Joodse en niet–Joodse organisaties. Hij was o.a. lid van de Kerkeraad van de NIHS en actief in de NZB, de Nederlandse Zionistenbond. Van zijn hand verschenen verschillende publicaties over de zoektocht naar Joodse families die tijdens het Hitlerregime waren omgekomen. Hij was een goed spreker, docent en schrijver en stelde zijn kennis en talenten beschikbaar aan de Joodse gemeenschap en daarbuiten. Als medewerker van de Wiardi Beckman Stichting was hij ook politiek actief.

Jacques Weijel studeerde medicijnen in Amsterdam en specialiseerde zich tot psychiater in Paviljoen III van het Wilhelmina Gasthuis. Als overlevende van concentratiekamp Theresienstadt had psychoanalyse zijn bijzondere belangstelling. In 1958 promoveert hij op het proefschrift Psychiatry in general practice, waarvan een Nederlandse vertaling verscheen, bedoeld voor huisartsen. Weijel was medisch adviseur bij de Sociale Verzekeringsbank. In die functie schreef hij veel medische specialistische rapportages, met name over slachtoffers van de concentratiekampen die op basis daarvan een uitkering kregen.

In 1968 wordt hij geregistreerd als verzekeringsgeneeskundige. In 1973 volgt zijn benoeming tot bijzonder hoogleraar in de sociale verzekeringskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Jacques Weijel beschouwde de sociale verzekering als het sluitstuk van de curatieve behandeling, het laatste station waarbij voorzieningen konden worden toegekend en eventueel een uitkering.


Hebt ù ontbrekende boeken of informatie over auteurs?
Beschikt u over boeken die u niet in deze bibliotheek hebt gevonden? Bent u bereid die ter beschikking te stellen zodat andere geïnteresseerden ze ook kunnen lezen? Hebt u informatie over één van de schrijvers? Documenten die de moeite waard zijn? Als u kunt helpen de Digitale Joodse bibliotheek verder te completeren, neem dan contact met ons op.