Luitenant Westra, commandant der marechaussée van Westerbork, is vannacht door s s van zijn bed gelicht en naar Ommen overgebracht.
Hij zou meegeholpen hebben, Joden en Christenen schuiladressen te bezorgen.
maandag 1 november Geval van kinderverlamming met dodelijke afloop in barak 64, een man van in de vijftig. Grote consternatie in 64.
In het kamp loopt het gerucht, dat hier van kinderverlamming geen sprake is, omdat zich geen verlammingsverschijnselen hebben voorgedaan. De man werd overgebracht naar barak 6, zaal 4, waar hij overleed. Voor deze zaal is quarantaine afgekondigd, voor barak 64 niet, waar iedereen vrij in en uit gaat. Van Dam, de sedert kort aangestelde Hollandse Untersturmführer, treedt drastisch op. Hij heeft enkele kampingezetenen, die zich niet behoorlijk konden legitimeren, in het openbaar diepe kniebuigingen laten maken of zich in de modder doen wentelen. Hij gaat sinds een paar dagen per fiets door het kamp en houdt mannen en vrouwen aan, om na te gaan of zij hun werkplicht behoorlijk nakomen. Gisternacht is een Unterscharführer, toen het kamp reeds ter ruste was, met groot lawaai barak 71 binnengestormd. Een in zijn slaap gestoorde barakbewoner barstte uit met: ‘Halt die Schnauze!’, waarop de binnengekomene brulde: ‘Wenn ich noch einen Ton höre, marschierst du zwanzigmal um die Baracke herum und ich hinter dir!
Und morgen melden!’ Toen de barakbewoner zich vanmorgen meldde, bleek de Unterscharführer zich van het geval niets meer te herinneren. Hij was stomdronken geweest. Dat komt meer voor.
dinsdag 2 november Geen transport vandaag. Nieuw geval van kinderverlamming, in barak 85, bij twee-en-twintig-jarig meisje. Er liggen daar vijfhonderd mensen stijf opeengepakt. Decreet afgekondigd, dat categorisch alle bezoek aan het ziekenhuis verbiedt, evenals aan de barakken 61, 62, 64, 69 en 85. De bewoners van deze barakken mogen zich echter vrij blijven bewegen, zij mengen zich tussen het werkvolk en brengen bezoeken aan barakken, waarvoor geen bezoekverbod geldt. De quarantaine is trouwens ook verder niet hermetisch: elke dag vertrekken er nog Joden op dienstreis naar Amsterdam. Vanmorgen is dr. Sluzker weer naar Amsterdam vertrokken.
woensdag 3 november Vanmorgen onderhoud met de heer Eitje, van de Joodse Raad, in tegenwoordigheid van de heren Eckman en Hanauer, koeriers van de Joodse Raad, als schakelmannen. De heer Eitje deelde mij mee dat hij in het kamp een zeer vijandige stemming tussen Duitse en Nederlandse Joden had bespeurd en vroeg mij, in hoeverre
193