WERKELIJKE BEHOEFTEN EN ARBEIDSPRESTATIE.
kunnen spreken van een redelijke verhouding tusschen de loonschalen in een communistischen staat. De prestatie wordt bovendien niet eens volgens een vasten waardemeter, volgens een zekere i n n e r 1 ij k e waarde van den arbeid bepaald, — indien die al te vinden ware, — doch volgens de uitkomsten van ieder bedrijf afzonderlijk, dat vaak afhankelijk is van factoren, geheel liggende buiten de eigenlijke arbeidsprestatie. Hier komt in de loonen een subjectief element tot uiting: de waarde van den arbeider voor den staat. In het Westen is dit voor den werkgever. De economische practijk blijft binnen bepaalde grenzen gelijk.
* *
#
De looncijfers der arbeiders op zich zelf zijn echter nog geen maatstaf voor de beoordeeling van de sociale verhoudingen in Sovjet-Rusland. Men moet, wil men zich een juist beeld vormen, ook de belooningen, die anderen dan vakarbeiders in Sovjet-Rusland genieten, binnen het gezichtsveld trekken. De verhoudingen loopen dan veel sterker uiteen.
Technici en schrijvers gaan verre boven de uiterste norm voor den vakarbeider gesteld, uit.
Wij laten de buitenlandsche technici voor het oogenblik buiten beschouwing. Amerikaansche en Duitsche technici verdienen sommen, die vaak de duizend roebel te boven gaan en tot nog toe grootendeels werden betaald in dollars of marken. Sedert kort heeft de Sovjetregeering, althans wat de Duitsche ingenieurs betreft, bepaald, dat het salaris slechts in roebels zal worden uitgekeerd, in verband met het heerschend goudgebrek in Rusland en den nood onder de intellectueelen in Duitschland.
AFFICHE: VOORSTELLING VAN EEN REVOLUTIONNAIR VERZET TEGEN KAPITAAL, FASCISTISCHE TERREUR, HONGER EN OORLOG.
36