53
Verriest, sprekende van ״de Fransche taal, die eigenlijk geen tale en is.” J)
Prof. Salverda de Grave is de meening toegedaan, dat de uitdrukkingsmacht van eene taal afneemt naarmate de wijze van woordvorming doorzichtiger is.
Hieruit volgt, dat hij de uitdrukkingsmacht van het Fransch groot moet achten. Inderdaad : ״Juist omdat de etymologie een beletsel is voor het begrijpen van een woord leent het Fransch zich zeer goed voor de wijsbegeerte/’ En verder: ״De waarheid is, dat om een term in al zijn schakeeringen te verstaan en na te voelen, men moet beginnen de etymologie ervan te vergeten.” 1)
De strijdbare Flaminganten achten de uitdrukkings- subjectivisme, macht van de Fransche taal gering. De Groningsche Hoogleeraar in de Fransche taal en letterkunde acht de uitdrukkingsmacht van de Fransche taal zeer groot.
In verband met hetgeen ik vroeger elders schreef over den invloed van het subjectivisme op weten־ schappelijke meeningen, moge ik terloops op deze verschillende opvattingen de aandacht vestigen. 3)
Het belang van deze vraag voor de waarde van Belang van ons onderzoek is duidelijk. Indien waarlijk kennis van o^0™^zvo°e^r de wijze, waarop een woord werd gevormd, een be-letsel is voor het begrijpen van het woord, dan is een onderzoek als het onze niet alleen zonder nut, maar zelfs schadelijk.
1
״De Heer Bolland en het Fransch” in ״De Gids” van 1912 Deel II bldz. 393.