37
het ״Handboek der Nederlandsche Taal” : ״Geen andere wetenschap buiten de psychologie is bij machte hier de gezochte oorzakelijke verklaring aan te bie-den.” *)
* *
*
Naast de logische en de psychologische beschouwing physiologische en verklaring van de Taalverschijnselen is nog eenetaalverkla״ng· derde mogelijk, waarop ik met enkele woorden de aandacht zou willen vestigen. Ik noem deze derde wijze van beschouwen en verklaren de physiologische.
Dr. Van Ginneken is op deze wijze te werk gegaan toen hij taal en stijl van eenen schrijver goeddeels meende te kunnen verklaren uit zijnen lichaamsvorm. 1) Ongetwijfeld hebben ook zekere bijzondere gevoelens invloed op taal en stijl. Het is niet toevallig, dat bij zoovele Dichters deze gevoelens in uitingskracht of in uitingsrichting iets eigenaardigs vertoonen. 3)
* *
*
Door de psychologische taalbeoefenaars wordt voort- Logische in-durend eene scherpe tegenstelling gemaakt tusschendeehng ka" te'
1 ö 0 ־ o vens psycholo-
de logische en de psychologische wijze van beschou-gische verkia-wing en verklaring. Doch is het juist van deze tweermg zljn*
1
״De Rompstanden״ in ״de Nieuwe Taalgids־’ Deel VII bldz. 1, en Prof. Dr. N. van Wijk in ״De Gids’׳ van September 1915. Dr. Jac. van Ginneken ״De statistiek en de taalwetenschap” in ״de Nieuwe Taalgids” Deel IX, bijzonder bldz. 90, betreffende Cicero.