26
In de laatste uitgave van Van Dale’s Groot Woordenboek zijn een bijzonder groot aantal rechts-kundige vakwoorden onjuist omschreven 1).
Dubbele aard y[^t dezelfde moeilijkheden heb ik van den beginne te strijden gehad. De rechtskundige lezers zullen vooral de eerste hoofdstukken van dit boek te zeer taalkundig vinden. De taalkundige lezers zullen de laatste hoofd-stukken te zeer rechtskundig vinden. Doch door den aard van mijn onderzoek was dit bezwaar niet te ver-mijden.
* *
❖
Taaicritiek en En ook dit is voor de signifiekkundigen eene taaiverbeienng ^r°°te moejte. zÿ moeten aantoonen, dat het uitdruk־
zeive. kingsvermogen van de Taal niet voldoende is. Zij
moeten de middelen doen kennen, waardoor dit uit-drukkingsvermogen kan worden versterkt. En bij het verrichten van deze dubbele taak hebben zij geen ander uitdrukkingsmiddel dan juist deze gebrekkige Taal zelve.
Het besef van deze moeilijkheid is bij de beoefenaars van de signifiek stellig en sterk. Mr. I. Henri Hijmans in zijne intree-rede als Hoogleeraar vestigt er meer-malen de aandacht op. 2) Locke, aangehaald door Fritz Mauthner, schrijft 3) ״So schwer fällt es, den verschiedenen Sinn und die Unvollkommenheiten der Worte darzulegen, wenn es nur mit Worten geschehen kann.” Mauthner schrijft over: ״die aussichtlose Sehn-sucht mit Hilfe der Sprache in die Tiefe der Sprache
1
Jacob Israël de Haan ״Taal en Rechtswetenschap״ in W. 9810 en in ״De Beweging” van September en November 1915.
2
״Het Recht der Werkelijkheid״ bldz. 24 — 27.