toegelegd op het spreken en schrijven van een zoo krachtig mogelijke en zoo zuiver mogelijke taal. *)
* *
❖
Moeilijk is de toepassing van de signifische wijze Moeilijkheid
ן , ו r 1 ו ·· van de toepas-
van onderzoek op een begrip uit eene ot andere bij- singde־erwerk. zondere wetenschap. De onderzoeker moet zoowel de wijze, signifiek als de bijzondere wetenschap voldoende meester zijn. Wellicht zullen de signifiekkundigen zijn onderzoek te zeer bijzonder vinden en de mede-beoefenaars van het bijzondere leervak vinden het wel-licht te zeer signifisch. Ik denk aan het proefschrift van Dr. Jac. van Ginneken : ״Principes de linguistique psychologique.” De beoefenaren van de zielkunde vinden het te taalkundig. De beoefenaren van de taal-kunde vinden het te zielkundig 1).
Eene dergelijke moeilijkheid ondervinden de samen- Samenstelling stellers van Woordenboeken ten aanzien van de vak-*an, Woorden'
boeken.
woorden. Over de onvoldoende omschrijving van rechtswetenschappelijke begrippen in het Groote Woordenboek der Nederlandsche Taal is meermalen geklaagd 3). Deze klachten betroffen ook woorden uit de groep : ״aansprakelijk, verantwoordelijk, toereke-ningsvatbaar”, te weten: ״toerekenbaar en toereke-nings vatbaar” 4).
1
Prof. Dr. N. van Wijk ״Taalpsychologie” in ״De Gids” van Mei 1908.