109
Het verschuivings-verschijnsel zou ik als volgt willen omschrijving, omschrijven: ״Wanneer eene handeling verricht wordt met de bedoeling daardbor te komen tot eene tweede handeling, zoodat in het algemeen de eerste handeling door de tweede wordt gevolgd, dan worden menig-maal beide handelingen te zamen genoemd met één enkel werkwoord.”
Dit werkwoord is nu eens de naam van de eerste voorwaartsche handeling, dan weder de naam van de tweede handeling־.en achterwaart־
° ° sche beteeke-
In het eerste geval spreek ik van voorwaartsche be-nisverschuiving teekenis-verschuiving. In het tweede geval spreek ik van achterwaartsche beteekenis-verschuiving. De voor-waartsche beteekenis-verschuiving vertoont zich veel talrijker, en bijzonder zuiver in de groep : ״aanspreken, antwoorden, toerekenen.” Wij kunnen bij dit onderzoek de achterwaartsche buiten beschouwing laten. x)
Het voordeel van de beteekenis-verschuiving is kort- voordeel en heid. Het is korter te zeggen: ״verleden iaar heb iknadeel va״ de
. . beteekenisver-
mijne boeken verkocht,” dan: ״verleden jaar heb ikSChuiving. mijne boeken verkocht en geleverd.” Het is korter te zeggen, gelijk een Hollander doet : ״haal een glas water,” dan te zeggen, gelijk een Nama-Hottentot doet: