107
machtig. Maar machtig is zij in de werkwoorden, die eene handeling noemen, welke alleen en uitsluitend wordt verricht om te komen tot eene tweede handeling, terwijl deze tweede handeling alleen en uitsluitend wordt verricht om te komen tot eene volgende handeling.
Indien eene dergelijke reeks van werkwoorden einde-loos ver kon worden voortgezet, zou het laatste van de werkwoorden het geheele wereldbestaan uitzeggen.
Maar dergelijke reeksen eindigen reeds met eenige woorden. Hoeveel werkwoorden eene dergelijke reeks bevatten zal, wordt bepaald door de beteekenis van het eerste woord. In eene dergelijke reeks van werk-woorden is het onderlinge verband onverbreekbaar sterk. Ieder voorgaand woord grijpt als het ware het volgende woord aan en ieder volgend woord grijpt als het ware naar het voorgaande woord terug. Zulk een reeks van werkwoorden vormt een gesloten signi-fische groep.
Een zeer goed voorbeeld daarvan vinden wij in de Toepassing groep van de werkwoorden: ״aanspreken, antwoorden,op de begrlp־
Λ 1 יי י . pen: ״aanspre-
toerekenen”. Wij spreken iemand alleen dan aan י ken, antwoor-wanneer de onderlinge verhouding eene dusdanige is, den״t t°ereke-dat de aangesproken persoon zal antwoorden en wij hem zijne daad in verband met zijn antwoord kunnen toerekenen. Vandaar, dat ״aanspreken” een toekomstig ״antwoorden” veronderstelt en een toekomstig ״toe-rekenen”. Vandaar, dat ״antwoorden” een verleden ״aanspreken” veronderstelt en een toekomstig ״toere-kenen”. Vandaar, dat ״toerekenen” een verleden ״antwoorden” veronderstelt en een verleden ״aan-spreken”.
Van de drie handelingen : ״aanspreken, antwoorden, °nderImge
° י f verhouding dier
toerekenen” worden ״aanspreken” en ״toerekenen” drie begrippen.