73
Voortdurend is gewezen op de juiste verhouding van taal en spelling.1)
Voortdurend is ook gewezen op de juiste verhouding tusschen spreektaal en schrijftaal.2) Beter was het wellicht te zeggen tusschen: gesproken taal en geschreven taal. Want er is (helaas) maar al te veel gesproken schrijftaal. Anderzijds is er (gelukkig) ook een geschreven spreektaal. En juist voor de laatste heeft de Nieuwe Taalgids buitengemeen veel goeds gedaan. Nog beter lijkt het mij geheel afstand te doen van gevaarlijke, misleidende woorden als: spreektaal, gesproken taal, schrijftaal, geschreven taal.3) En liever te spreken van intuïtieve taal tegenover logische wetenschapstaal. Met talrijke overgangen tusschen deze beide uitersten. En er
1
2
) J. H. van den Bosch „Over het schrijven” in Jng. I. Vooral bldz. 98—99. Prof. Dr. J. J. Salverda de Grave „Taalstudie en taalonderwijs volgens de methode vani Bally”, Jrg. V bldz. 218.
3
) Prof. Dr. C. G. N. de Vooys in e-ene „Boekbeoordeeling” van „Van spreken tot schrijven. Het Stelonderwijs” door H. van Strien, J. Faber en J. Bok in Jrg. I bldz. 38. „De verwarring stichtende termen „schrijftaal” en „spreektaal” in Jrg. V bldiz. 96. „Het gezag van een „Algemeen Beschaafd” in Jrg. VIII, bldiz. I noot. „Spreken en schrijven in Noord- en Zuid-Nederland” in „De Beweging” van Jan. 1912 over het verschil tusschen „schrijftaal en ,, Schrif tsprache ”.