65
is bij machte hier de gezochte oorzakelijke verklaring aan te bieden”. Hoe weet de zeer-geleerde schrijver dat zoo zeker?
Terecht verzet Dr. Van Ginneken zich tegen: „pan-logiciens incorrigibles”. x) Maar is het aan zijn scherpzinnigheid ontgaan, dat het verzet daartegen geworden is tot een even eenzijdige en naïeve pan-psychologie? Ook daartegen verzet. Terecht spreekt G. Bolkestein van „fetischdienst van de psychologie”. 1) En niet minder juist Ph. J. Simons in „De Nieuwe Taalgids” zelf: „Maar, ’t is waar, ’n woord als „psychologies” is voor velen voldoende, om als oplossing dienst te doen”.2)
De fout van „De Nieuwe Taalgids” en van Dr. Van Ginneken is deze: Zij spreken voortdurend van de Taal. En zij maken hoogstens eene verdeeling van die taal m groeps-talen en in persoonlijke talen. Maar zij verwaar-loozen de zeer-belangrijke onderscheiding tusschen de logische, kinetische wetenschapstaal, gelijk bijvoorbeeld het symbolensysteem van de wiskunde. En de intuïtieve, potentieele omgangstaal, gelijk bijvoorbeeld de taal van liefde en vriendschap. Dit zijn de beide uitersten. Daar-
5
1
) In ©ene rede: „Het nieuwere taalbegrip in het voortgezet onderwijis”. Waarover N. T. Jrg. VI bldiz. 262.
2
) „Hondom de kern van ons taalgeslacht,,, Jrg. XII bldas. 232 noot.