28
illustreerende of een verklarende metaphoor?1) Dat wil zeggen: „zijn wiskunde en taal gelijkgerichte stelsels?” Ik acht dit mogelijk. Maar toch zullen de bewegingen der beteekenis-punten niet plaats hebben volgens wetten, die volstrekte analogieën zijn Van natuurkundige of werktuigkundige wetten. Omdat de bewegingswetten van de beteekenis-punten gestoord worden door de spontaneïteit van de levende menschen. Dien storenden invloed met woorden te elimineeren is niet mogelijk, omdat de elimi-neerende woorden zelve door dezelfde spontaneïteit worden gestoord.
Toch is er gelijkheid: aan het natuurkundige begrip van de relativiteit van rust en beweging, beantwoordt het signifische begrip van de relativiteit van beteekenis en beteekenisverandering.1) Er is geen absolute beweging. Er is geen absolute rust. Er is geen absolute beteekenis.
Ik heb hiermede een beschrijving gegeven van de taak van de significa: te zijn de wetenschap van de Beteekenis, dat is van de verhouding tusschen het Teeken en zijn Beteekende.
1
) Prof. Dr. J. P. Kuenen „Relativiteitstheorie” in „De Gids” van Maart en April 1917.