III.
29
De significa kan worden verdeeld. Een gedeelte heb ik reeds genoemd. De empirisch-beschrijvende significa. Deze bepaalt eerst de plaats van de beteekenis-punten op het taal-continuum. En zoekt daarna beschrijvende for-muleeringen voor de richtingen der bewegingslijnen, die deze beteekenis-punten verbinden. Tot dit gedeelte van de significa behoort Bréal’s „Essai de sémantique”. En zijne signifische wetten zijn beschrijvende fornralee-ringen.
Ten tweede: verklarende significa, die deze empirisch gevonden bewegings-formules verklaart. Dat is: herleidt tot meer algemeene formules, die herleiding weerstaan, en waardoor de verhouding wordt bepaald tot andere wetenschappen. De verklarende significa kan worden onderverdeeld in logische, philosophische, psychologische,1) sociologische en ethnologische significa.2)
1
) Dr. Jac. van Ginneken „Principes de linguistique psychoio-gique”.
2
) 0>p de beteekenis van de etihnologie voor de significa wordt vooral gewezen door Prof. Dr. C. C. Uhlenbeok en ,zijne leerlingen. B.v. Dr. J. P. B. de Joeselin de Jong „De waardeeringsonderschei-ding van „levend” en „levenloos” in het Indogermaanscih vergeleken meb hetzelfde verschijnsel in enkele Algonkin-talen”. Dr. A. J. Portengen „De oudgeirmaansche dichtertaal in haar ethnologisöh verband”. Waarover Dr. M. Sdhöinfeld in N. T. Jrg. IX bldz. 293.