17
Er is nog een verschil tusschen de definitie van 1917 en de definitie van 1918. In de laatste is gezegd, dat de significa ook de symbolen onderzoekt. Echter nooit op zich-zelve. Maar steeds in verband met hun begrip. Het Teeken zonder het Beteekende is geen Teeken. Maar wat inkt, krijt, potlood.
Onder symbool versta ik ieder verstandhoudingsmid-del, enkelvoudig of samengesteld: klank, figuur, teeken, beweging, dans, woord, zin, schilderij, accoord, muzieknoot, cijfer.1) Dat is dus een ruimer beteekenis dan gewoonlijk aan het woord „symbool” gegeven wordt.2)
Ook de stilte is een machtig symbool. Er is een mach-telooze geslagen stilte.3) Maar ook ©en machtig zwijgen.4) Eén voorbeeld: iederen ochtend wordt in de Jood-sche ochtendgebeden een bepaald gebed gezegd. Op den treurdag van den negenden Ab wordt uit dit gebed de tweede zin weggelaten. Die weglating staat in de gebe
1
) Dr. R. Kleinpaul ,,Spracihe ohne Worte” en „Die Ratsel der Spraake”.
2
) M. Saunier ,,La légende des symibolee, phiilosoiphiques, religieux et ma^nniques” Steunt vooral oip Court de Gébelin, Faibre d’Olivet en Saint-Yves d'Alveydre.
3
) Lord Alfred Douglas: Sonnefcs, bldz. 22 „Silenee”:
,,This is deep heil, to be expressionless,
To leave emotion inartieulate. ’ ’
4
) Dr. J. D. Bierens de Haan ,,Zedelijk bewustzijn, schoonheidszin, religie, in hun saimenhanig’ ’ in T. v. W. Jrg. IV, bldz. 67. (Verg. ook I Koningen XIX, 12. — I.P.)