Buigen onder de storm - Levensschets van Philip Mechanicus 1889-1944

Titel
Buigen onder de storm - Levensschets van Philip Mechanicus 1889-1944

Auteur
Koert Broersma

Jaar
1993

Overig
biogr Mechanicus

Pagina's
258



ven de verslaggevers hun stukken vaak met de vulpen, aan de twee tafels bij het raam. Handelsblad-journalist Jaap Balk vertelde dat Schel-tema in die jaren een belangrijke rol speelde als ontmoetingsplaats voor de pers: ‘Bij Scheltema zaten meestal de deftige redacteuren te werken. En ’s zomers, op het terras, wemelde het van de verslaggevers.’ Ook Mechanicus kwam regelmatig bij Scheltema, evenals bij de Port van Cleve, op enkele honderden meters afstand van het Han-delsblad-ge bouw.

In 1941 schreef Mechanicus in zijn krant over Scheltema dat ‘hier journalisten geregeld hun sneetje leverworst, hun kleintje koffie of potje bier’ consumeerden, terwijl ze ‘hun vakbelangen’ bespraken: ‘In café Scheltema is menige goede journalistieke gedachte geboren en menige journalistieke ondeugendheid uitgedacht.’

Van de journalistieke drukte op de Nieuwezijds is niets meer over. Alle kranten, voor zover ze nog bestaan, zijn inmiddels verhuisd. Het gebouw van het Algemeen Handelsblad staat er nog wel, met de krantenaam in sierlijke letters op de voorgevel. Na de fusie met de NRC in 1970, kwam het gebouw leeg te staan. Tot 1990 fungeerde het als kraakpand en kort daarna werd het gerenoveerd en in gebruik genomen als appartementen- en kantoorgebouw.

Philip Mechanicus trad op 15 augustus 1920 officieel bij het Algemeen Handelsblad in dienst, als verslaggever op de redactie Buitenland. Gezien zijn achtergrond en ervaring kwam hij direct op de plek waar hij ook behoorde te zitten: met zijn neus boven op het internationale nieuws. Mechanicus bleek zijn ‘stek’ te hebben gevonden. Bijna 21 jaar zou hij op de redactie Buitenland doorbrengen.

Over zijn eerste journalistieke jaren bij het Handelsblad is weinig bekend. Archieven zijn er niet of nauwelijks, en aan de hand van de Handelsblad-)2LdiYgmgQn is uiterst moeilijk na te gaan welke artikelen door Mechanicus zijn geschreven, omdat de verhalen zelden werden ondertekend. Van grote waarde voor het volgen van Mechanicus’journalistieke activiteiten is een door hem zelf bijgehouden knipselverzameling, doch deze begint, mondjesmaat, pas in 1928.

Aangenomen moet worden dat Mechanicus zich tussen 1920 en 1928, het jaar waarin hij zijn eerste grote reis naar Rusland maakte, heeft beziggehouden met het alledaagse verslaggeverswerk. Wel tonen de stempels in zijn oude paspoorten aan dat hij al vrij snel na zijn aanstelling buitenlandse reizen maakte.

40

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.