Buigen onder de storm - Levensschets van Philip Mechanicus 1889-1944

Titel
Buigen onder de storm - Levensschets van Philip Mechanicus 1889-1944

Auteur
Koert Broersma

Jaar
1993

Overig
biogr Mechanicus

Pagina's
258



een gezelligheids- en familiemens. Mijn vader was dat helemaal niet. Hij stortte zich op de cultuur, maakte deel uit van de Amsterdamse elite, maar daar hoorde mijn moeder nadrukkelijk niet bij. Zij was gek op zangkoren en heeft veertig jaar met veel enthousiasme in De Stem des Volks gezongen.’

Het echtpaar besloot in het voorjaar van 1924 uit elkaar te gaan. In mei verliet Mechanicus zijn gezin. Op de 13de van die maand liet hij zich bij het Amsterdamse Bevolkingsregister inschrijven op zijn nieuwe onderkomen: Valeriusstraat 262. Hier vertoefde hij slechts enkele maanden. Op 27 september 1924 verhuisde Mechanicus naar het adres waar hij aanzienlijk langer, ruim vijf jaar, zou blijven wonen: Hoofdweg 122-11. Voor Esther en haar man was het onmogelijk om de financiële lasten van Het Torentje nog langer te dragen, te meer daar Mechanicus nu ook zijn eigen woning in Amsterdam moest bekostigen. Het huis in Santpoort werd verkocht en omstreeks halverwege 1924 vertrokken Esther, Rita en Juul naar Amsterdam. Het huwelijk tussen Esther en Mechanicus werd, na ruim elf jaar, op 20 november 1924 officieel ontbonden. Esther bleef niet lang alleen; zij hertrouwde met een jeugdliefde, Jacob Prins.

Het Algemeen Handelsblad was sinds jaar en dag gevestigd aan dé krantenstraat van Amsterdam, de Nieuwezijds Voorburgwal, tussen 1870 en 1940 ook wel de Nederlandse Fleet Street genoemd. Het Handelsblad verbleef er al vanaf 1831, op nummer 240, op de hoek van een smal steegje, Keizerrijk genaamd. In 1903 werd op de plaats van het oude kantoor een geheel nieuw gebouw neergezet, compleet met een eigen zetterij en drukkerij. De architect van dit Jugendstil-achtige pand was Eduard Cuypers.

Vlak naast het nieuwe kantoor van het Handelsblad opende in 1908 de firma Scheltema een zogenaamde Bierhalle, die jaren later werd omgedoopt in café Scheltema. Dit etablissement zou tot in de jaren zeventig bekend blijven als hét verzamelpunt van journalistiek Amsterdam.

In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog waren er aan de Nieuwezijds zeven landelijke dagbladen gevestigd: De Telegraaf het Algemeen Handelsblad, het Nieuws van den Dag, De Maasbode, De Tijd, De Standaard en Het Volk. Tevens hadden er diverse nieuwsagentschappen en fotopersbureaus hun onderkomen. Tussen de werkzaamheden door bezochten de journalisten café Scheltema, maar ook Hotel Polen en de restaurants Port van Cleve en Suisse. In Scheltema schre

39

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.