Buigen onder de storm - Levensschets van Philip Mechanicus 1889-1944

Titel
Buigen onder de storm - Levensschets van Philip Mechanicus 1889-1944

Auteur
Koert Broersma

Jaar
1993

Overig
biogr Mechanicus

Pagina's
258



haar dat noodlottig geworden. In deze buurt werden veelvuldig joden verraden. Ik sluit niet uit, op basis van vage herinneringen die ik hieraan heb, dat ook zij het slachtoffer van verraad is geworden,’ zei hij.

De gebeurtenissen rond Olga na september 1942 zijn grotendeels onbekend. Uit de summiere gegevens die achterhaald werden, kon slechts een zeer beknopte reconstructie worden gemaakt van Olga’s lotgevallen in Amsterdam tussen herfst 1942 en voorjaar 1943, toen zij zelf in Westerbork arriveerde. Op welke datum zij in dit kamp aankwam, is niet duidelijk. Uit Mechanicus’ brieven kan worden opgemaakt dat Olga omstreeks januari 1943 nog vrij was. Door gegevens die BepPeters-MechanicusenGreetBonnewits-Mechanicus, beiden dochters van broer Jacob, verstrekten, was het mogelijk het moment van Olga’s komst in Westerbork iets nauwkeuriger vast te stellen. Bep vertelde dat zijzelf begin 1943 is ondergedoken in Brabant. Dit is gebeurd nadat haar zus Rika eind 1942 op haar werk was opgepakt en naar Westerbork was gestuurd. Ook de twee andere zussen, Serah en Greet, zijn naderhand ondergedoken. De drie meisjes maakten hierbij gebruik van de valse persoonsbewijzen die Mechanicus voor hen had geregeld. Bep: ‘Toen ik naar Brabant ging, omstreeks februari 1943, verbleven mijn ouders, Jacob en Sara, gewoon thuis. Zij hebben gelukkig nog meegekregen dat hun overige drie kinderen in veiligheid waren. Zelf hadden ze eveneens onder willen duiken. Dat is niet gelukt; ze konden nergens een geschikte plek vinden. Wel weet ik zeker dat ze enkele dagen bij Olga Moskowsky-Elias in de Botticellistraat in huis hebben gezeten. Maar daar was het niet veilig, want Olga was immers zelf joods. Na een paar dagen gingen ze naar huis. Ze zijn door buren verraden en via de Hollandsche Schouwburg naar Westerbork gebracht.’

Volgens Bep heeft zich dit afgespeeld na haar vertrek naar Brabant, dus waarschijnlijk na februari 1943. De verklaring dat haar ouders een tijdje bij Olga hebben doorgebracht, bewijst dat Olga op dat moment óók nog thuis moet zijn geweest. De conclusie luidt dan ook dat zij is opgepakt in de maanden maart, april of mei 1943. Het gegeven dat Mechanicus in deze periode geen brieven schreef naar het ‘thuisfront’, zou er eveneens op kunnen duiden dat Olga rond die tijd in Westerbork is aangekomen.

Olga en Mechanicus hadden elkaar sinds zijn verblijf in de gevangenis aan de Amstelveenseweg een half jaar niet meer gezien, maar er is, vanuit Westerbork, wel eerder contact tussen hen geweest, getuige het verhaal van een ex-medewerker van de Joodse Raad. Deze reisde in het

153

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.