De Arbeidsovereenkomsten in de Diamantindustrie

Titel
De Arbeidsovereenkomsten in de Diamantindustrie

Jaar
1900

Pagina's
136



62

nisaties van diamantwerkers uitgegeven. Elk half jaar moet deze door de leerlingcommissie worden geviseerd, wanneer, na afgenomen examen, de vorderingen van den leerling nauwkeurig in de leerlingregisters worden opgeteekend. Zoodoende wordt tevens controle uitgeoefend op den leermeester, terwijl het verboden is leerjongens aan te nemen, die niet in het bezit zijn van eene kaart, of die hun contract hebben gebroken. Deze bepalingen weet de Bond met kracht door te voeren.

Vergelijken we nu beide regelingen met elkaar.

Het ontwerp Drucker grijpt practisch niet verder in dan de Bond. En daarbij komt, dat de patroon, volgens het Ontwerp, niet in diens aanteekeningen is te controleeren. Wat de „baas” zegt, is daarom nog niet altijd waar! En de gegronde vrees bestaat, dat het boekje, theoretisch of practisch, als bewijs in rechte zou kunnen worden aangevoerd. Dan is het beter, dat een onpartijdig lichaam de boekjes invult. Elders laat men ze wel daartoe door de politie waarmerken. Maar deze kan nimmer op de hoogte zijn der locale toestanden en waarborgt dus de waarheid van den inhoud niet; buitendien wordt het een tijdroovend en omslachtig werk en is het beter voor een jongen, zoo min mogelijk op bet politiebureau te komen.

Voeg daarbij , dat de patroons geheime teekens op de boekjes kunnen krabbelen. Een scheurtje, een inktvlek, een spelde-prik, een kras met den nagel op ’n bepaalde plaats, kan den arbeider op voor andere bazen duidelijke wijze merken. Weliswaar kunnen we thans geene gissingen maken of dit feit zich in de diamant-industrie zal voordoen, maar de mogelijkheid bestaat. En de werkgever die zoo iets doet heeft den arbeider eene schadevergoeding te betalen, doch slechts dat, wat men tijdens het aangaan van de verbintenis had kunnen voorzien '). Waar, zooals bij den Bond, de leerling zelf de kaart krijgt, is zoo iets onmogelijk.

Wat echter speciaal in de diamantindustrie de regeling van het ontwerp minder gewenscht gemaakt, is, dat de contract-breker na eene maand weer aan het werk kan gaan. Voor

') Zie Schr. dezes in Rgel. Mag. p. 450 sqq.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.