Het zotte vleesch

Titel
Het zotte vleesch

Jaar
2007

Pagina's
228



van Baudelaire en de roman van Oscar Wilde, Portrait ofDorian Gray, die als her modelboek voor iedere dandy geldt.

Jules leerde dankzij Jacob kijken naar het muzikale spel van kleuren en lijnen in de kunst, los van de figuratieve voorstelling. Jacob nam Jules mee naar tentoonstellingen, bijvoorbeeld in Amsterdam. Jacob raakte in die stad al spoedig vertrouwd. Zijn vader had er een filiaal van zijn manufacturenhandel, Jacobs zus Rosette vestigde er zich na haar huwelijk in 1920 met Jacob van Zuiden, en Jacobs broer Joseph zou er later rechten studeren en als advocaat en procureur werkzaam zijn. Jacob en Jules bezochten in Amsterdam de kunstenaarssociëteit De Kring en verschillende ateliers, waaronder dat van Carel Willink. Met Jacobs oudere broers trokken Jacob en Jules per auto naar Aken, Düsseldorf en Luik, om ook daar tentoonstellingen te bezoeken. Ook waren de beide vrienden enkele malen samen naar Parijs gereisd, waar Jules Rummens in 1933 ongeveer een jaar als kunstenaar zou verblijven. Ook in de regio bezochten Jacob en Jules beeldende kunstenaars.

Een van hen was Piet Wiegman (1885-1963), die zich in 1922 vanuit Amsterdam in Thorn vestigde, om daar tot 1929 te blijven. Jacob was evenwel op een gegeven moment niet meer welkom bij Wiegman. Jules Rummens vermoedde later dat de Roermondse kunstenaar en glazenier Joep Nicolas wel eens onaardige dingen over Jacob gezegd kon hebben, maar er kan ook eenvoudig sprake zijn geweest van een 'incompatibilité des caractères'. Er is eerder wel gesuggereerd dat ook de schilder Leo Franssen (1905-1990), zoon van de architect Caspar Franssen, tot de vriendenkring van Jacob Hiegentlich en Jules Rummens behoorde, maar die suggestie is door Jules Rummens zelf tegengesproken.

Wie wel tot hun vriendenkring behoorden, waren twee onderwijzers met grote letterkundige belangstelling. De ene was de ruim tien jaar oudere Jacgues (roepnaam Keub) Körner (1893-1960), schrijver van speelse Roermondse dialectgedichten, waarvan er een aantal in 1947 gebundeld werd in 't Ulgerkevan Keub. De andere was de in Venray geboren Herman Maas (1877-

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.