indruk. Een van hen, Paul van Boven (zijn broer René was overigens een klasgenoot van Jacob), herinnerde zich vele jaren later over de lessen van Klinkenbergh:'Zij werden in vervoering gegeven, sleepten velen onzer mee en hadden een geheimzinnige kracht om het nobele in ons op te roepen'.
Jacobs jeugdvriend Jules Rummens herinnerde zich dat Klinkenbergh ook op Jacob Hiegentlich indruk maakte. Wellicht heeft Klinkenbergh een rol gespeeld in het doen ontwaken van de dichter in Jacob. Die dichter maakte zich op zestienjarige leeftijd aan de wereld bekend met een klein bundeltje Duitstalige gedichten, die Jacob in 1923 in eigen beheer liet drukken door Electrische Drukkerij H.Veith & Co. te Roermond. Het bundeltje Die rote Nacht, Spatjahr bevat niet meer dan zes melancholische gedichten, die nu in deze uitgave, 84 jaar later, voor het eerst weer volledig gepubliceerd worden.
Van grote betekenis voor de jonge Jacob is in zijn middelbare schooltijd zijn vriendschap geweest met de latere kunstschilder Jules Rummens (1905-2000). Deze was, ofschoon bij toeval geboren in Antwerpen, opgegroeid in Roermond en bezocht net als Jacob het Bisschoppelijk College en daarnaast nog de door de inspanningen van de bouwmeester Pierre Cuypers opgerichte School voor Nuttige en Beeldende Kunsten, beter bekend als deTeekenschool, aan de Godsweerdersingel. Jacob Hiegentlich en Jules Rummens hadden veel met elkaar gemeen, niet alleen hun belangstelling voor beeldende kunst en literatuur, maar ook hun hang naar een artistieke levensstijl, naar een doorbreken van de burgerlijke braafheid die hun omgeving beheerste. Jacob en de twee jaar oudere Jules raakten bevriend, en het lijkt alsof het in die vriendschap vooral de jongere Jacob was die de oudere Jules bij de hand nam en hem nieuwe ontdekkingen liet doen. Maurice Rummens heeft in de omvangrijke monografie over leven en werk van zijn vader uiteengezet wat de vriendschap met Jacob Hiegentlich voor Jules betekend heeft. Beiden waren in de ogen van hun omgeving een dandy, en wilden het waarschijnlijk ook graag zijn. Zij lazen de gedichten