Het zotte vleesch

Titel
Het zotte vleesch

Jaar
2007

Pagina's
228



LIJST MET VERKLARINGEN:

1.    Opdracht aan 'Den Heer en Mevr. H.H J. Maas': Herman

(1877-1958) en Henriëtte (1875-1948) Maas-Braem, die vanaf 1912 in Roermond woonden en aanvang 1924 met hun gezin de stad hebben moeten verlaten. De onderwijzer, journalist en schrijver Herman Maas kon als tegenstander van bijzonder onderwijs na de financiële gelijkstelling aan het openbaar onderwijs, in het katholieke Limburg geen aanstelling meer krijgen. Het gezin verhuisde gedwongen naar Doetinchem.

2.    Peter Wiranowitsch: pseudoniem voor Jacob Hiegentlich.

3.    René Veraert: de Roermondse kunstschilder Jules Rummens (Antwerpen 1905-Maastricht 2000).

4.    Het schilderij van de Emmaüsgangers: zie Maurice Rummens,

Jules Rummens, Waanders Uitgeverij (Zwolle 2001).

5.    Twee broers in Dordrecht waarvan de een wijsgeert en de ander, Henri, halfgrappige woorden schrijft'; Herman Maas jr.(1904-1940), die later een rechtenstudie in Nijmegen zou voltooien en filosofische artikelen zou gaan schrijven, en zijn broer Harry (1906-1982), die kunstschilder zou worden. Dordrecht is in werkelijkheid Doetinchem.

6.    Begijnhof: het oude Begijnhof in Roermond dat aan het begin van de twintigste eeuw geheel vervallen was en medio jaren twintig helaas volledig gesloopt is. De ligging was ter hoogte van de huidige Begijnhofstraat.

7.    Tempeliersbuurt en -stmat: Kruisherenstraat of omgeving.

De hoofdpersoon Pete' Wiranowitsch woont hier op een verdieping in een groot oud huis. De vader van Jacob Hiegentlich, Sallie, was onder andere eigenaar van twee woonhuizen in de Kruisherenstraat. Hij verhuurde die. Jacoo wist dus hoe de woontoestanden in die panden waren.

8.    Clysma: sigaret van Egyptische tabak.

9.    Het lied van de bananen: vermoedelijk het door de zanger Willy Derby in 1923 gezongen lied Vandaag geen bananen'.

10.    Stationsbar: vermoedelijk de voormalige Harmoniebar aan de Kapellerlaan. Dat was een restaurant met café dat de gehele nacht open mocht blijven op basis van een door koning Willem II verstrekte vergunning.






















Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.