Land van de toekomst

Titel
Land van de toekomst

Jaar
1951

Druk
1951

Overig
1ed 1951

Pagina's
109



״Ergens" moeten de middelen worden geschapen om de welvaart, en de weelde straks, uit te strijken over alle mensen.

Nu moet men oppassen voor één misverstand.

Het misverstand als zou de Partij van de Arbeid een systeem van rantsoenering en distributie willen handhaven of invoeren, eerder dan in een noodtoestand.

Dat wil het Plan beslist niet!

Het Plan stelt voorop:

de vrijheid van verbruik.

Maar als de verdeling van de koopkracht over de bevolking bekend is, kan ook bij een vrije besteding van die koopkracht door de burgers, ten naaste bij worden geschat hoe groot het verbruik zal zijn. En naar dat verbruik dient de voortbrenging zich te richten.

In het land van de toekomst zal het verbruik volgens deze maatstaf worden geleid.

Socialistische Planpolitiek toegepast op de wereldhuishouding geeft daarom een blijvende oplossing voor het vraagstuk van de werkloosheid.

Zo een socialistische Planpolitiek is een beleid van zich steeds uitbreidende welvaart.

Want in zo'n politiek zal er volop werkgelegenheid zijn voor allen, omdat de koopkracht kan worden aangepast aan de mogelijkheden tot voortbrenging.

HOOFDSTUK IV.

WAT HET DEMOCRATISCH SOCIALISME IS EN WIL.

Uit dit alles volgt logisch, dat wij nu antwoord moeten geven op de vraag: hoe ziet het maatschappelijk beeld er dan uit, dat het democratisch socialisme wil verwezenlijken?

Wat is en wat wil het democratisch socialisme?

In het Beginselprogram van de Partij van de Arbeid staat dit als volgt omschreven:

1. De Partij stelt zich ten doel de verwezenlijking van een demo-cratisch-socialistische maatschappij, waaronder zij verstaat:

2. een samenleving op de grondslag van geestelijke en staatkundige vrijheid, doordrongen van de eerbiediging van de medemens en gekenmerkt door een democratische gezindheid in het gehele volksleven, die de opbloei van het persoonlijk en gemeenschapsleven mogelijk maakt;

3. een economisch bestel zonder klassentegenstellingen, waarin het proces der behoeftenvoorziening door bijzondere organen ten bate der gemeenschap wordt geleid, de voornaamste productiemiddelen op de gebieden van industrie, bankwezen en transport zijn gesocialiseerd en waarin voor het overige door beperking der beschikkingsmacht de euvelen van het particulier bezit zijn opgeheven;

4. een maatschappelijke structuur -) met verscheidenheid van geledingen en functies 3) met een eigen verantwoordelijkheid voor alle organen;

22

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.