'Broer konijn, een grote bek opzetten alleen is niet voldoende, er moet ook nog iets aihter staan.'
In het sprookje van het bange konijn en de sterke leeuw is in zekere zin de gehele geschiedenis van de socialistische beweging samengevat. Dus ook van de vara, die van deze beweging een onafscheurbaar deel uitmaakt.
Het zou een boze wereld zijn, als alleen de sterksten de dienst konden uitmaken. Een aanvaardbare wereldorde dient gegrondvest te zijn op een zo groot mogelijke rechtvaardigheid. Een goede wereld is een wereld, waarin maatstaven van recht zorgen dat iedereen zo veel mogelijk zijn deel krijgt.
Maar recht alléén, hoe mooi ook, brengt het niet ver in onze harde wereld. Naast een behoorlijk recht dient er een sterke macht te zijn, die zorgt, dat het recht werkelijk betekenis heeft.
Gij zult uw buurman niet vermoorden... nee, allicht niet, maar wie dit gebod wil overtreden, dient vooraf te weten, dat er een politie en een justitie is om te zorgen dat het recht wordt toegepast. Recht en macht.
Macht zonder recht wordt misbruik van macht!
Recht zonder macht, wordt onrecht!
Om het te zeggen, zoals de koning der dieren het tegen het bange konijn zei: een grote bek opzetten is niet voldoende, er moet ook nog iets achter staan.
De simpele waarheid, die het zwakke konijn van de sterke leeuw moest leren... heeft ook de socialistische beweging zich eigen moeten maken. Dat is niet vanzelf gegaan.
Eén voorbeeld.
Tegenwoordig vinden we niets doodgewoner dan algemeen kiesrecht voor mannen en vrouwen.
Algemeen kiesrecht, dat is immers een recht!
De eis voor algemeen kiesrecht werd al in de jaren tachtig van de vorige eeuw het eerst in Nederland aangeheven.
1877: grote betoging voor algemeen kiesrecht in Amsterdam.
Maar het moest 1917 worden, veertig jaar later, voordat het algemeen kiesrecht werd ingevoerd!
Was dat kiesrecht dan in 1877 geen rechtvaardig verlangen?
58