Ze was een omroepvereniging, dus moest het een programmablad zijn. En kijk aan, Het Handelsblad had wel de rechten op de 'Radio Luistergids', maar door een goocheltrucje had het blad er géén omroepvereniging voor die het wilde 'dragen'. De nov kwam Het Handelsblad uit de nood helpen, of omgekeerd, zo was 't toevallig ook nog eens een keer. Als de ene hand de andere wast, worden ze beide schoon.
* Deze nov kwam met Het Handelsblad overeen, dat de Radio Luis-tergids voortaan hidr orgaan zou zijn. Maar de anro (van W. Vogt) had het recht van programma-publikatie aan Holdert overgedaan. En zonder programma's was het no v-orgaan ten dode opgeschreven.
Toen greep de regering, dit concurrentiegedoe beu, in en verordineerde: alle omroepverenigingen zijn verplicht over en weer eikaars radioprogramma's uit te wisselen. Men noemt dat progiamma-obli-go. Holdert was het monopolie kwijt: en op dat alleenrecht was zijn berekening gebouwd.
Jacob van Campen, de drukkerij van het Algemeen Handelsblad, en Holdert zeiden tegen elkaar: 'Waarom zouden we gaan concurreren, we kunnen beter samendoen.'
Onder de druk van die twee grote kranten en hun drukkerijen besloten anro en nov toen tot een fusie. Ze werden opgeheven. Een 'nieuwe' omroepvereniging werd geboren: de avro. Een vreemd luchtje zat er wel aan.
Het programma-obligo veroorzaakte echter een kettingreactie.
Want kro, ncrv en vara waren óók omroepverenigingen.
De a v r o was door dat programma-obligo opeens verplicht ook met die drie andere omroepen programma's uit te wisselen. De regering had het immers bevolen. Dank zij het programma-obligo kregen kro, ncrv en vara nu de gelegenheid hun ietwat armetierige clubkrantjes te veranderen in volwaardige programmabladen. Dat hebben ze snel en met grote vlijt gedaan.
Dat is allemaal bijna veertig jaar geleden gebeurd. Het land heeft gedaverd van die klassenstrijd in de radio, want dit was het, niet meer en niet minder. Juist doordat wij nu de dingen kunnen zien met een afstand van veertig jaar, kunnen we de gebeurtenissen uitpeilen, zoals je een ui ontdoet van zijn rokken.
Wat het geknoei van hdo-anro-nov-avro etc. betreft, de avro kan met het volste recht klagen, dat de inmenging van De Telegraaf
56