van krijgen. Dat vond het bestuur van de hdo niet zo leuk. Een mens mag ook wel eens om zich zelfdenken.
De krantenmagnaat F. H. J. Holdert (De Telegraaf) was bereid een voordeliger contract te sluiten. In de eerste plaats voor hem profijtelijk, allicht, vervolgens ook beter voor de hdo en voor sommige leden van het bestuur die commissaris, of directeur of redacteur wilden worden. Maar hoe kon die hdo van dat contract met het Handelsblad afkomen? Er werd een kunstje bedacht. De hdo hief zich op, daardoor verloor het contract alle waarde, en nagenoeg dezelfde club kwam onder de naam Algemene Nederlandse Radio Omroep (anro) weer te voorschijn en het een 'nieuw' blad, de Aetherbode, bij Holdert drukken.
In 't fatsoenlijke zakenleven hebben ze voor mensen, die met zo'n goochelkunstje onder contractuele verplichtingen uitglippen, een duidelijke benaming. Rechtens scheen er echter niets tegen te doen te zijn. Het scheen, dat Holdert deze slag had gewonnen.
Maar toen gebeurde er iets waar hij niet op had gerekend.
Holdert werd geraakt door wat men een 'effect-schot' zou kunnen noemen. Het werd 'met een omweg' op hem afgevuurd.
Om uit te.leggen hoe dat in zijn werk ging, moet echter eerst iets over de vara worden verteld. De eerste uitzendingen van de vara vonden aanvankelijk plaats elke zaterdagavond om de veertien dagen.
In januari 1926 kreeg de vara er zendtijd bij.
Toen werd het elke week op zaterdagavond en nog wat tijd voor extra-programma's. In oktober 1927 kreeg de vara behalve de zaterdagavond ook een deel van de zondag en nog wat wisselende zenduren op maandag, plus gelegenheid voor 10 'hoogtijdagen' zoals 1 mei en dergelijke.
Men kan niet zeggen dat die vARA-uitzendingen buiten de socialistische kring dezelfde waardering ontmoetten als in de gezinnen der arbeiders. In ingezonden stukken klonk het geluid: het wordt tijd dat wij die rooie rakkers de mond snoeren. Geen socialistische omroep , in Nederland!
Met steun van de Indische Ondernemingsraad en het Verbond van Nederlandse Werknemers werd een nieuwe Nederlandse Omroep Vereniging (nov) gesticht. Deze verstuurde in november 1927 een vertrouwelijke cirulaire waarin zoveel stond als: de rode uitzendingen van de vara moeten worden verboden. De nov had een krant nodig.
55