Voor zover deze eenvoudige waarheden nog niet tot iedereen doordrongen, zorgden de bitterste vijanden van de vara voor de beste propaganda.
Toen de vara 30 april 1928 aan de vooravond van 1 mei een uitzending verzorgde in het gebouw van de Vrije Gemeente te Amsterdam, waar dr. Wim Banning sprak, trachtte de fascist Erich Wich-man de orde te verstoren en de microfoon te bereiken. Levinus van Looi stormde naar voren. Hij zwaaide Wichman over de schouder en droeg hem naar buiten. Op het trottoir van de Weteringschans legde hij de ordeverstoorder omzichtig neer. Daarbij brak Wichman een arm. Heel Nederland hoorde het rumoer en... het stroomde nieuwe leden.
De strijd voor méér zendtijd zette het hele land in rep en roer. In Den Haag werd in 'de Dierentuin' een groot congres gehouden, waar de afgevaardigden uit het hele land de eis herhaalden. In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, in de noordelijke provincies, overal trok men in optocht naar de vergaderingen. Er werden moties aangenomen. In de grote steden vonden straatbetogingen plaats. De eis 'Meer zendtijd voor de vara' won aan kracht. Totdat op 2 juli 1930 het zendtijden-besluit van minister P. Reymer afkwam. Daarbij werd de tijd op de twee zenders, Huizen en Hilversum, gelijkelijk verdeeld, vara en avro bezetten het leeuwedeel van de ene zender. Globaal gezegd kwam het hierop neer: de vara kreeg ongeveer 50 uur zendtijd per week.
De strijd was gewonnen... maar de tegenstanders beraamden een nieuwe aanval. De vara moest aan geldgebrek te gronde gaan.
Van acht uur zendtijd per week, had de vara onder de nieuwe regeling opeens 54 uur per week gekregen. Die moest ze vullen met behulp van vrijwillige bijdragen. (De tegenwoordige regeling van verplichte betaling van luistergelden is pas van na 1940). De tegenstanders joelden: de vara heeft een olifant op zolder; daar gaat zij aan kapot. Maar de vara groeide als kool. De geest van strijdvaardigheid doortintelde de gehele socialistische beweging. In die dagen zei de ene kleine man tegen de andere kleine man: 'Die socialistische beweging... daar laten ze mekaar niet in de steek. Daar heb je wat aan.'
De strijd ging voort.
24