gentie snel kunnen weten welk cijfer Iiij bedoelt. Wie naar de betekenis moet vragen, wordt uitgelachen. Wie opgeeft dat hij gewonnen heeft en later moet bekennen dat hij een verkeerd cijfer heeft gezet, omdat hij de verse bijnaam niet begrepen heeft, voelt zich nog uren later diep beschaamd. Kienspelen in de buurt is een zeer intelligent spel. Het scherpt het vernuft; het ontwikkelt het gevoel voor klank en woordspeling.
Iedereen weet, dat nummertje één 'de piesjer' (de plasser) is. Piesjer is immers een aanduiding van alles wat klein is. Zeggen ze van hun concurrent in de negocie: 'Bij mij vergeleken is hij maar een piesjer.'
En je behoeft heus niet zo snel van begrip te zijn om onmiddellijk te begrijpen, dat "t zwaantje' nummer 2 is. Dan zijn 'de twee zwaantjes' dus 22.
Maar wat is een 'jiddisje hakbijl?' Weet U dat niet? Kijkt U dan eens goed naar de vorm van nummertje 7.
Het wordt ingewikkelder als nummertje 6 uit de zak wordt opgediept. Zingt de oproeper: 'Meneer Flesseman.' 'Oi, wat is meneer Flesseman?'
Meneer Flesseman heeft een stoffenzaak op de Sint Anthonie-breestraat, dat weet iedereen. Maar welk nummertje kan met zijn naam zijn bedoeld? Zo moeilijk is het antwoord echter ook weer niet. Nummertje zes heet van oudsher: de fles. Kijkt U maar naar het model van een 6, dan ziet U de fles duidelijk voor U. Ziet U het? Goed. Nou van 'de fles' naar 'meneer Flesseman' is tenslotte een piepklein gedachtensprongetje.
De bewoners van de buurt bezitten het aangeboren vermogen in hun denkproces een aantal logische schakels over te slaan. De oproeper bespeelt de harp der Joodse redeneermethode.
5i