Wi.t'..Kl.lllW«HI»lll־IW ............................. I I i ............
ningin verder: 'Voor beiden (dat is dus België en Nederland) mocht de prijs van moeite en worsteling zijn een regeringsvorm, die rekening houdende met het karakter hunner samenstellende elementen, ruimte laat voor door eigen kracht verstandig geleide groei en ontwikkeling'.' ('Dat kunnen ze in Berlijn in hun zak steken', vertaalde Gijs, de plechtige woorden in gewoon Nederlands.) 'En wat zal Zijne Majesteit Leopold III op deze statige zinnen terugzeggen?' vroeg de Kreeft.
'Luister, dan zul je het vernemen', zei Gijs. 'De koning zal zeggen: 'Met de dag voelen de kleine volkeren de noodwendigheid van toenadering en wederzijds hulpbetoon, willen zij niet in conflicten worden betrokken, waar hun eigen belangen niet mee gemoeid zijn.' Opeens moest Dirk denken aan Kees Schoonders, die hij nog nooit had gezien, maar die in Spanje vocht als vrijwillig lid der Internationale Brigade. Die fikse vent moest het bepaald met de koning der Belgen oneens zijn.
Want Kees was immers vrijwillig naar Spanje gegaan, omdat de eigen belangen van alle vrije volkeren, grote en kleine, wel degelijk betrokken waren bij de grote worsteling tussen recht en onrecht, die nu aan de gang was. En de Belgische koning zei: 'Niks mee te maken.'
Maar Dirk vond het toch wel fijn, dat hij veel eerder dan de meeste andere mensen op de hoogte was van de belangrijke kanten van het koninklijk bezoek. Hij keek als het ware achter de schermen. Hij voelde iets van de loodzware verantwoordelijkheid, die de politieke mensen op de schouders dragen.
Met de koning der Belgen kwam ook de minister-president van dat land mee. Paul Henri Spaak. Dirk had de foto's gezien. Een nogal gezette man. Er werd verteld 5 dat hij een geweldige redenaar was. 'Erg plezierig', zei Gijs, 'zo'n geboren redenaar, maar voor ons wel lastig. Hij is gewend voor het vuistje weg te spreken. De pers en de radio hebben natuurlijk liever de tekst van zulke belangrijke toespraken van te voren op papier. Dan komen er geen haastige en minder precieze verslagen in de krant. Ik heb vanmorgen een telefoongesprek met zijn secretaris gehad. Die zegt, dat hij er na lang zaniken eindelijk in geslaagd is de tekst vooruit te krijgen van een speech, die Spaak over drie uur gaat houden. Dirk zadel je paard, en galoppeer als de wiedeweerga naar het Paleis op de Dam in Amsterdam. Aanmelden aan de achterkant. Je laat deze kaart maar zien dan mag je van de politie er door. Vraag maar naar meneer Rens, dat is de knaap die je hebben moet.'
Toen Dirk een drie kwartier later op de Dam arriveerde, voelde hij
46