1 Januari 1926 500 leden
1648 1927 ״ 1
4105 1928 ״ 1
30168 1929 ״ 1
70927 1930 ״ 1
1 November 1930 ruim 100.000 leden.
Maar de uitzendingen bleven geld verslinden. Coen van der Lende had bij Klaas de Jonge een aftandse schrijfmachine van de Fabrieks-arbeidersbond weten te lenen — teruggegeven is het oude beestje nooit. Kantoorpersoneel, dat tegen betaling voor de V.A.R.A. werkte, kon de jonge vereniging zich niet permitteren. Mau Sacksioni was de eerste typist... in zijn vrije uren zonder een cent vergoeding, zelfs de trammetjes betaalde hij uit zijn eigen zak.
Een kantoor... aanvankelijk huisde men in het hokje van Zwert-broek aan de Keizersgracht 376 in Amsterdam, waar toentertijd ״Het Volk" gevestigd was. Langdurige conferenties met de toenmalige voorzitter Christiaan van Doorn en Coen van der Lende waren nodig, voordat het Hoofdbestuur besloot goed te vinden, dat een kamertje in het gebouw van ״Het Volk" aan de Keizersgracht 376 werd gehuurd om er de V.A.R.A. te vestigen. Dat was September 1926. De eerste werkelijk betaalde kantoorkracht kon de V.A.R.A. in dienst nemen, toen de vereniging een jaar bestond. Klazien Sinoo maakte haar entree.
Van zijn moeilijkheden en zorgen in die eerste tijd vertelt Lebon:
״De baas van Klazien — ik — had echter zelf ook nog een baas, zodat het dicteren van brieven, ik was toen secretaris-penningmeester, in de avonduren gebeurde. Het werk breidde zich uit en in mijn ״vrije tijd" kreeg ik nog de afbetaling te administreren van de V.A.R.A.-toestellen, waarvan voor enige tienduizenden guldens werd omgezet. Het werd ons na een jaar te benauwd in dat kleine kantoortje en in vrije tijd was het werk ook niet meer behoorlijk te doen. Het werd te omvangrijk. Tot ons allen was het nu wel doorgedrongen, dat een goede gang van zaken alleen te verkrijgen was, indien een bestuurslid zich dagelijks met het werk kon belasten. Dank zij de krachtige medewerking van Coen van der Lende kregen we een subsidie van het N.V.V., die ons in staat stelde een bezoldigd bestuurder te benoe-
1 1 1 1
83