Hier is de VARA

Titel
Hier is de VARA

Jaar
1950

Druk
1950

Overig
1ed 1950

Pagina's
222



De eerste tijden heeft de V.A.R.A. van verschillende ״studio's" uitgezonden. De titel „studio" klonk bar gewichtig, maar de werkelijkheid hield niet over. Het was o.a. een kamer in de „Cinema Royal" aan de Nieuwendijk in Amsterdam, waar de muziekbibliotheek van het Cinema-orkest was opgeborgen; een pijpenla achter Hotel „Du Commerce" in Hilversum; de studio van de Seintoestellenfabriek in Hilversum, en de zolder van het N.V.-huis in Utrecht. Dat waren de eerste „studio's".

Het vertrek van de „Cinema Royal" op de Nieuwendijk in Amsterdam werd een van de eerste V.A.R.A.-studio's, omdat die bioscoop een groot orgel rijk was. Orgelmuziek was toen, evenals nu, bij de luisteraars zeer in trek. De sentimentele „zwiktonen" van dat instrument vormen voor velen puur muzikaal genot. Bovendien was zo een orgel-uitzending voor de jonge omroep een betrekkelijk goedkope bezigheid, terwijl het klankvolume en de veelheid der stemmen niet verried, dat het eigenlijk een uitzending op een koopje was. De eerste organist, die voor de V.A.R.A. optrad, was Pierre Palla, die toen het orgel in het Tuschinski-theater in Amsterdam bespeelde. In die uitzending begeleidde hij Max Tak, die voor de V.A.R.A. viool speelde. Maar toen de concurrentie de V.A.R.A. de weg naar het Tuschinski-orgel versperde, werd een aanbod van de heer Jac. Veerman, directeur van de Cinema Royal gretig aanvaard:

„Jullie kunt op mijn orgel rekenen... en ook op mijn organist."

Die organist heette Johan Jong.

Niet alleen op het Royal orgel, ook op het Royal orkest kon de V.A.R.A. zo nodig een beroep doen. De dirigent van het orkest heette Hugo de Groot. De concerten onder zijn directie werden al spoedig populair; en Hugo de Groot, die de nadering van de geluidsfilm niet zonder zorg tegemoet zag, omdat hij vreesde, dat daardoor de bioscooporkesten overbodig zouden worden — Hugo de Groot beet zich hoe langer hoe meer in het radio-werk vast. Hij werd via de Cinema־ Royal-uitzendingen later dirigent van het V.A.R.A.-omroep-orkest, dat in zijn tijd het beste en populairste orkest was.

In de kamer van de Cinema Royal, die de V.A.R.A. met veel bravour haar „studio" noemde, hebben zich heel wat spannende en dikwijls vermakelijke incidenten voorgedaan, waarvan de luisteraar, als hij

39

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.