fabriek betaald. De firma Philips in Eindhoven, die zich met grote energie op de nieuwe uitvinding had geworpen, betaalde een deel van de programma-kosten, zodat men de Mengelberg-concerten uit het Amsterdamse Concertgebouw kon uitzenden.
Radio-programma's groeien niet als pruimen aan de bomen. Ze moeten worden ontworpen en, bovendien, ze moeten worden betaald. De directie van de Seintoestellenfabriek zag dus uit naar mogelijkheden om aan geld te komen, en tegelijkertijd naar kansen om die programma's zo attractief mogelijk te maken. De fabriek nam het initiatief tot stichting van een commissie, die vrijwillige bijdragen van luisteraars zou gaan inzamelen. Naast enkele notabelen uit Hilversum, zetelde in dat college personeel van de N.S.F., o.a. de heer Vogt en de boekhouder, de heer Van der Woord. Maar uitzendingen kosten veel geld en de heer Dubois, de •toenmalige directeur van de N.S.F., zon op andere bronnen van inkomsten. Zo moest men wel op de gedachte komen de belangstelling der Nederlanders voor vraagstukken van staatkundige aard te prikkelen door in de radio ״aan politiek te gaan doen". Het is daarbij bijzaak of de heer Dubois of iemand anders in Nederland voor het eerst op dat lumineuze denkbeeld is gekomen. Oorspronkelijk was het in geen geval, want de Amerikaanse omroep was van de eerste dag van zijn geboorte niet voor politiek op de loop gegaan, integendeel.
Maar Karei van Veen (de gezellige babbelaar uit het vorige hoofdstuk) heeft werkelijk een historische uitzending beluisterd, toen hij door de secretaris van zijn partij-afdeling om een boodschap gestuurd, bij een partijgenoot belandde, die juist een rede van Colijn en daarna een van Wibaut had ״aanstaan". Die historische uitzending was als volgt tot stand gekomen.
Levinus van Looi was een paar weken te voren naar de toenmalige secretaris van de toenmalige S.D.A.P., C. Werkhoven, toegestapt en had met de autoriteit van de radio-technicus-die-in-de-krant-schrijft, georakeld:
״Kees... ik zal jou eens een tip geven. Je bent nu bezig je verkiezingsactie voor te bereiden, hè? Je moet eens met de Seintoestellenfabriek in Hilversum gaan praten. Ik heb zo een idee, dat je er een goed onthaal vindt, wanneer je vraagt, of een van onze sprekers voor
23