omroepsecretaris, had reeds in 1942 het voornemen te kennen gegeven zich na de oorlog uit het werk van de V.A.R.A. terug te trekken. In zijn functie trad, daartoe door het Hoofdbestuur in de eerste vergadering na de bevrijding benoemd, Jan Broeksz, die door zijn werkzaamheden voor de oorlog, zowel als door zijn houding tijdens de bezetting hiertoe de aangewezen man was. De Verenigingsraadvergadering van November 1949 koos de Engelandvaarder, mr J. A. W. Burger, oud-minister van Binnenlandse Zaken tot voorzitter, waardooi aan het tijdelijk voorzitterschap van K. de Jonge een einde kwam. In die zelfde vergadering van de Verenigingsraad werd J. W. Rengelink tot bezoldigd bestuurder gekozen; hem werd door het Hoofdbestuur de functie van secretaris toegewezen. G. P. Bakker, die voor de oorlog assistent-redacteur van ״De Radiogids" was en die deze functie in de bezetting had neergelegd, werd na de bevrijding tot algemeen hoofdredacteur van het weekblad benoemd.
Aan het einde van de eerste vijf en twintig jaren van haar bestaan ziet de V.A.R.A. zich door een viertal bezoldigde dagelijkse bestuurders geleid, die te zamen met het Hoofdbestuur, de Verenigingsraad en de afdelingen, met hun medewerkers en het toegewijde personeel, het vertrouwen der leden genieten en die in brede kring het aanzien van de organisatie versterken.
Wat de komende vijf en twintig jaren zullen brengen, valt niet met zekerheid te voorspellen. Men kan hoogstens trachten te gissen naar wat de toekomst in de schoot bergt. ״In het verleden ligt het heden, in het nu wat worden zal."
Het verleden heeft geleerd, dat de V.A.R.A. zo min de machtige steun van haar aanhangers kan ontberen als de zekerheid, dat zij deel uitmaakt van de democratisch-socialistische beweging. Daarom zullen de lotgevallen der democratisch-socialistische beweging in de komende vijf en twintig jaren ook de lotgevallen van de V.A.R.A. zijn. Haar problemen zijn onze problemen, haar zorgen, onze zorgen, haar strijd onze strijd... haar overwinning, ons aller overwinning.
Toen in 1894 ״de twaalf apostelen" der S.D.A.P. de nieuwe politieke partij stichtten en zich daartoe van de anarchistisch-socialistische beweging afscheidden, schreven zij in hun manifest, dat zij de ״democrati
175